Rodosz ege alatt a magyar asztrofotós – a nap csillagászati felvétele a NASA-nál

1092

A görög szigeten tett rövid látogatása alkalmával Ladányi Tamás (http://ladanyi.csillagaszat.hu) a klasszikus turisztikai vonzerők – napfény, antik romok, tengerpart – mellett Rodosz szigetének éjszakai arcára is kíváncsi volt, amelynek eredményeként számos asztrotájkép született.
 
Mivel a terület hazánknál nagyságrendileg 11 fokkal fekszik délebbre, így kedvező lehetőség nyílik a déli csillagképek megfigyelésére. Emellett a helyi idegenforgalmi médiumok évi háromszáz napsütéses napot hirdetnek, amely tavasztól őszig, hosszan tartó szezont és derült eget ígér. Itt dolgozott az ókori csillagászat atyja, Hipparkhosz is, akinek számos eredményét használjuk mind a mai napig.
 
A NASA által kiválasztott fotó az Atlantis átvonulását örökíti meg a Mesanangros falucska melletti St. Nectarius kápolna felett. Az űrsikló a Nemzetközi Űrállomásra csatlakozva keringett bolygónk körül. Épp ebben az időben látványos, színes légköroptikai jelenség, az égi kísérőnk körül kialakult holdkoszorú díszítette az eget. A képen jobb alsó részén az esti ég látványossága, a Vénusz lenyugvását követhetjük nyomon.

Rodosz déli része európai viszonylatban kiváló minőségű sötét éggel rendelkezik; fényszennyezéstől távol eső helyeken a déli Tejút sávja húzódik át az égen, csodálatos természeti látványosságot szolgáltatva – amint a mellékelt képen a parti homokdűnék felett is megfigyelhetjük.
 

 
A fotózási helyszínek kiválasztásában a szigeten működő, magyar üzemeltetésű szálloda (http://www.ampeliabeach.com/) vezetősége nyújtott segítséget.

Hozzászólás

hozzászólás