Újabb beszámoló Ausztráliából a napfogyatkozásról

853

A fogyatkozás előtt felderítettük a környéket a legjobb észlelőhely kiválasztásához és végül a tengerpart mellett döntöttünk. Egész nap felhőátvonulás volt, rövid esők követték egymást, az időjárás jelentésből tudtuk, hogy szerda reggel is hasonló lesz. Valójában jobb híján hoztuk ezt a döntést, bíztunk a szerencsében, a környező szigetekre ugyanis csak irreális áron juthattunk volna ki, a szárazföldi mozgás pedig legfeljebb szívességi alapon lett volna elképzelhető. Az éjjel vonuló felhők között azonosítottunk pár csillagképet. Negyed ötkor keltünk, öt óra tájban helyezkedtünk el az Esplanade-on. Már akkor is rengetegen voltak, de remek helyet találtunk, ami megvédett az esőtől.

Busa Sándor 100/500-as refraktorral és goto-val, Ignátkó Imre 300 mm-es teleobjektívvel, Brlás Pál pedig 80/545 refraktorral és elektronikus mechanikával, illetve mindhárman DSLR gépekkel vártuk a jelenséget. Nagyjából derült ég mellett éppen egy félszigeten elhelyezkedő két dombon álló esőerdőből felszálló pára állt össze felhővé folyamatosan, ez lett a vesztünk. A részleges fázisokat láttuk, de a totalitás előtt 10 perccel a hegyen megjelenő felhő megpecsételte a sorsunkat, beállt a Kína szindróma, sajnos nem volt esélyünk.

Hatalmas volt az érdeklődés, sok (angol) kérdést próbáltunk megérteni, majd válaszoltunk. Több ezer ember zsúfolódott össze a parton, de érdekes módon senki nem zavart senkit. A teljesség előtt kb. 10 perccel észrevettük a Vénuszt, a másik irányban pedig a Szíriusz-t. A környezet színváltozásait is detektáltuk, de a lényeget sajnos csak a tévében láthattuk.

Legközelebb esetleg 2017-ben, ha addig kitartunk a munkában és az egészségben.

Részleges fogyatkozás No. 1.
[Brlás Pál]

Környezetkép a totalitás környékén.
[Brlás Pál]

Részleges fogyatkozás No. 2.
[Brlás Pál]

Vénusz.
[Ignátkó Imre]

Napsarló és az udvara.
[Ignátkó Imre]

Hozzászólás

hozzászólás