Véget ért a csillagászati diákolimpia: a magyar csapat eredményei

4411

Befejeződött a 12. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia – magyar érmek, zászlóátvétel és hazánk imázsfilmje is gazdagította a záróünnepség programját.

A diákolimpia szombati programja szervezői és csapatvezetői szemszögből nézve a zsűri által adott pontszámok moderálásával, illetve az éremelosztások véglegesítésével telt. Ezalatt a diákok a Nagy Fal leglátogatottabb, a szállásukhoz közel lévő badalingi szakaszához kirándultak (a korábban ott járt csapatvezetőkhöz hasonlóan életre szóló élménnyel gazdagodva), majd délután lehetőséget kaptak az elmúlt napok során felhalmozott fáradtság (részleges) kipihenésére.

Csapatvezetőink és megfigyelőink a záróünnepség kezdete előtt, a magyar csapat formaruhájában

November 11-én, vasárnap került sor az idei diákolimpiai program záróünnepségére a versenyzők rezidenciájaként szolgáló Holiday Inn Resort Beijing Hotel Yanking szálloda elegáns dísztermében. A bő egy hétnyi, zsúfolt és fárasztó hét ellenére a csapattagok izgatottan várták az eredményhirdetést. A csapatvezetők számára már az előző esti záróülésen „felszállt a füst”, így mi már az éremelosztások ismeretében ültük végig a záróceremóniát; ennek ellenére természetesen osztoztunk diákjainkkal a felfokozott várakozás izgalmában.

Az ünnepséget a pekingi tudományos szervezetek vezető képviselői is megtisztelték jelenlétükkel, többük rövid köszöntő beszédet mondott, illetve közreműködtek az érmek kiosztásában is. Az idei versenyhez kapcsolódóan végül 26 arany- , 41 ezüst- és 43 bronzérem, valamint 34 kiemelt dicséret került kiosztásra. Megjegyzendő, hogy a legjobb teljesítményt nyújtó három diák átlagpontszámához képest az arany-, ezüst és bronzérmes szint kb. minimum 90, 78 és 65 százalékos teljesítménynek felelt meg, de a dicsérethez is legalább 50%-os teljesítményre volt szükség, ami a rendkívül összetett és sokrétű feladatsorok ismeretében igencsak megsüvegelendő produkció.

A magyar csapat legeredményesebb versenyzői, Gyűrűs Boldizsár és Világos Blanka átveszik jól megérdemelt bronzérmeiket a színpadon

A magyar csapat tagjai az elmúlt évek legjobb összesített eredményét elérve idén két érmes helyezést (Gyűrűs Boldizsár és Világos Blanka – mindkettő bronzérem), illetve három kiemelt dicséretet (Puskás Dávid, Szendefi Dániel, Tófalusi Ádám) szereztek. A legtöbb aranyérmet – a tradícióknak megfelelően – az iráni, az orosz és a kínai válogatott gyűjtötte be (ők egyébként mind két-két csapatot indítottak); a verseny abszolút győztese egy orosz versenyző lett. Hazai mozgalmunk számára fontos motiváció, hogy a közép-európai régióból több ország (Szlovákia, Románia, Csehország) is adott aranyérmes versenyzőt. Ugyanakkor mindenképp meg kell jegyezni, hogy hazánk úgy tudott több évben is érmes és dicséretben részesülő versenyzőket felmutatni, hogy – sok más országgal ellentétben – nálunk a csillagászat a közoktatásban önálló tantárgyként egyáltalán nem jelenik meg, így a diákok csillagászati diákolimpiához szükséges tudásszintre hozása alapvetően az extra felkészítő munkát végző résztvevő csillagász és fizikatanár kollégák, illetve korábbi olimpikon segítők áldozatos munkáját dicséri; nem beszélve a diákokról, akik sokszor az érettségire, felvételi való készülés, illetve adott esetben – mint az idei olimpiánál is – a következő (középiskolai vagy egyetemi) tanévbe való átlógás okán éppen zajló tanulmányi kötelezettségeik mellett folytatnak rendkívül kemény felkészülési munkát.

A magyar küldöttség nevében Rózsahegyi Márton és Udvardi Imre, valamint a pekingi magyar nagykövetség szakdiplomatája, Siklós Lili az IOAA nemzetközi döntő soron következő házigazdájának járó hivatalos zászló átvétele után

A magyar küldöttség az eredményhirdetésen túlmenően is készült a ceremóniára, hiszen utolsó programpontként küldöttségünk képviselői – Udvardi Imre csapatvezető és hivatalos hazai IOAA-koordinátor, valamint Rózsahegyi Márton, a jövő évi szervezőbizottság egyik prominens képviselője –, kiegészülve a pekingi magyar nagykövetség képviseletében az ünnepségen szintén részt vevő Siklós Lili tudományos és technológiai szakdiplomatával, átvették az IOAA szervezet hivatalos zászlaját az idei szervezőktől. A zászlóátvétel után, az ünnepség legvégén ismét levetítésre került a jövő évi olimpia előkészületeit bemutató kisfilm, újfent nagy sikerrel.

Diákjaink az eredményhirdetés után, felszabadultan. Szép munka volt!

Jövőre tehát Magyarország rendezi a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia 13. döntőjét, augusztus első felében, Keszthely és Hévíz központi helyszínekkel. Fel van adva a lecke, hogy egyrészt házigazdaként is bizonyítsunk a nemzetközi közösség előtt; másrészt abban a tekintetben is, hogy a Magyarországot képviselő diákok az ideihez hasonló, vagy akár még szebb eredmények elérésével bizonyítsák, hogy a csillagászati tehetséggondozásba fektetett energia megtérül – s hogy az ezeken a versenyeken eredményesen szereplő diákok (az egyik idei díjátadó szavaival élve) egyszer majd fényes csillagokként ragyognak a hazai és nemzetközi tudományos élet egén.

Hozzászólás

hozzászólás