Kétszáz millió évvel idősebb lehet a Vega

1270

A University of Michigan kutatói a Vega korát rotációs sebességének nagyon pontos megmérése alapján becsülték meg. Ehhez a John Monnier (University of Michigan) által kifejlesztett MIRC (Michigan Infrared Combiner) műszert használták, ami a CHARA (Center for High Angular Resolution Astronomy Array) interferométer hat teleszkópja által összegyűjtött fényt analizálja. A kaliforniai Wilson-hegyen üzemelő távcsőpark a felbontás szempontjából a Hubble méretét százszorosan meghaladó – természetesen teoretikus – önálló teleszkóp teljesítményének felel meg. A nagy felbontásnak köszönhetően a műszeregyüttessel részletesen tanulmányozható a csillagok alakja és felszíni jellemzőik, ezek alapján pedig származtatható a forgási sebesség, illetve következtetések vonhatók le a belső szerkezetre, az ott zajló folyamatokra vonatkozóan.

A Vega a Spitzer űrteleszkóp képalkotó többszín-fotométerének felvételén. Kék szín jelzi a csillag körül keringő por 24 mikrométeres hullámhosszúságú infravörös sugárzását. A porkorong nagyon nagy, sugara eléri a 815 csillagászati egységet.
[NASA/JPL-Caltech/University of Arizona]

A kutatók hat évvel ezelőtt fedezték fel azt, hogy a Vega olyan gyorsan forog, ami már a szétszakadás veszélyével fenyegeti a csillagot. Sok részlet azonban továbbra is vita tárgyát képezte. Problémát jelentett például a Vega pontos tengelyforgási üteme, amelynek ismerete elengedhetetlen mind a tömeg, mind a kor becsléséhez, de a forgástengelynek a látóirányhoz viszonyított állása, illetve a csillagfelszíni gáz turbulenciájának foka is kérdéses volt.

Monnier és munkatársai a MIRC adatai alapján új rotációs periódus számoltak, azt találták, hogy a Vega nem 12, hanem 17 óra alatt fordul egyet a tengelye körül. (Összehasonlításul: a Nap esetében ez 648 óra, azaz 27 nap.) A lassúbb forgás azt is jelenti, hogy a csillag mintegy 200 millió évvel idősebb, mint azt a korábbi, rövidebb rotációs periódus alapján gondolták. Az új korbecslés mellett a michigani kutatócsoport azt is megerősítette, hogy a Vega tömege valamivel nagyobb, mint a Napénak kétszerese.

Monnier szerint a Vega tehát továbbra is szolgáltatja a meglepetéseket. Évezredes referencia szerepe után nem is olyan régen a körülötte található porkoronggal hívta fel magára a figyelmet, utána pedig kiderült róla, hogy nagyon gyorsan forog. Azaz "sztenderd" létére egyáltalán nem unalmas objektum, sőt, lassan már normálnak sem mondható…

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás