Szupernóvát találtak az M77-ben

5499

Amatőr távcsővel is észlelhető szupernóvát talált november 24-én a DLT40 felmérés a Cet egyik fényes spirálgalaxisában, az M77-ben.

Az M77 galaxisban észlelt 2018ivc jelzésű szupernóva Koichi Itagaki felvételén.

A Messier-katalógus 77-es számú objektuma a 4 magnitúdós delta Cetitől 50 ívpercre található. A 2018ivc jelzéssel ellátott szupernóva (koordinátái: RA=02h42m41s, D=-00°00′32″) a fényes belső korong szélén, a magtól északkeletre tűnt fel, felfedezésekor 14,5 magnitúdós volt, és azóta bő egy magnitúdót fényesedett. A korai spektroszkópiai mérések szerint az „új csillag” egy fiatal, II típusú szupernóva, amit az azóta tapasztalt fényesedés is alátámaszt. A galaxisban lévő por sajnos jelentősen halványítja, és a vörös felé tolja el a fényét, ezért nem fényesedett fel annyira, mint a típusából és távolságából következne.

Amikor egy nagy tömegű csillag kifogy a nukleáris tüzelőanyagból, magja hirtelen összeroppan, az erre hulló külső régiók pedig egy hatalmas robbanással ledobódnak. A II típusú szupernóvák némelyike neutroncsillagot vagy fekete lyukat hagy maga után. (NASA/CXC/M. Weiss – fantáziarajz)

Ez az első szupernóva, amit a Földtől 47 millió fényévre található M77-ben észleltek. Felkeresését kezdjük az alfa Cetivel (2,5 magnitúdó), a Cet második legfényesebb csillagával, és haladjunk nagyjából 2 fokot délnyugatra a delta Ceti felé. Ha a deltát a kis nagyítású látómező nyugati felébe helyezzük, akkor az M77 a keleti oldalon, kevesebb mint egy fokra fog feltűnni. Ezután érdemes 200-szoros vagy még nagyobb nagyítással észlelni, mert a szupernóva a fényes belső régiók peremén jelent meg, ami megnehezíti észrevételét. A plusz csillagot a galaxis magjától 9″-re keletre és 17″-re északra kell keresni.

A 2018ivc helyzete a Hubble űrteleszkóp felvételén. (NASA/ESA/A. van der Hoenven)

Ha már az M77 környékét észleljük, próbáljuk megkeresni a 46P/Wirtanen-üstököst, ami december 8-án és 9-én fog elhaladni a galaxistól 7 fokra délkeletre. Az SN 2018ivc fotóinak David Bishop hozott létre galériát a Flickr szolgáltatáson.

Forrás: Sky&Telescope

Hozzászólás

hozzászólás