Exobolygó a Naprendszerben?

3225

Egy számítógépes szimuláció szerint a feltételezett kilencedik planéta lehet az első, a Naprendszerben felfedezett exobolygó, amelyet a Nap egy másik csillagtól ragadhatott el mintegy 4,5 milliárd évvel ezelőtt.

Az extraszoláris bolygók vagy röviden exobolygók definíció szerint olyan planéták, amelyek nem a Nap, hanem más csillagok körül keringenek. A Lund University és a University of Bordeaux kutatóinak új számítógépes szimulációja szerint lehet, hogy ez a meghatározás pontosításra szorul, ugyanis több jel utal arra, hogy a bolygó eredetileg egy másik csillag rendszerének volt a tagja, és onnan ragadta el a fiatal Nap körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtt. A kutatócsoport vezetője, Alexander Mustill szerint szinte ironikus, hogy a csillagászok gyakran több száz fényévre lévő naprendszerekben fedeznek fel exobolygókat, közben a saját hátsó udvarunkban is kóborolhat egy.

A csillagok nem magányosan, hanem halmazokban születnek, így kialakulásuk után gyakran megközelíthetik egymást. Ilyenkor előfordulhat, hogy az egyik egy vagy több bolygót is „ellop” a közelébe került másik csillagtól. Valószínűleg ez történhetett akkor is, amikor a Nap befogta a 9. bolygót, amint arra a Mustill és munkatársai által futtatott szimulációk is utalnak. Mustill szerint a 9. bolygót korábbi rendszerének többi planétája sem marasztalta, amikor a csillagától túlságosan távol húzódó pályára került, lehetőséget biztosítva így a fiatal Napnak, hogy elragadja a kitaszítottat. Amikor csillagunk később elhagyta azt a halmazt, területet, ahol született, a megszerzett bolygó már végleg az övé volt, így követte új gazdáját.

20160606_exobolygo_a_naprendszerben_1
A számítógépes szimuláció szerint a 9. bolygót a Nap egy másik csillagtól ragadhatta el még csecsemő korában, mintegy 4,5 milliárd évvel ezelőtt. A folyamatot bemutató animáció itt tekinthető meg. (Lund University)

Sajnos a 9. bolygóról egyelőre még nem sikerült képet rögzíteni, sőt még egyetlen fotont sem – legalábbis nem tudunk róla -, így sejtelmünk sincs, hogy kőzetbolygó-e vagy jégből áll, esetleg gázóriás. Mindössze annyit sejtünk róla, hogy a tömege nagyjából a Földének tízszerese lehet. Rengeteg kutatásra van még szükség annak eldöntésére, hogy a 9. bolygó tényleg létezik-e, és ha igen, akkor valóban egy másik csillag közelében alakult-e ki, és onnan került a Naprendszerbe. Ha az elképzelésük helyes, akkor Mustill szerint ez az egyetlen „exobolygó”, amelyet – reálisan gondolkodva – a nem túl távoli jövőben űrszondákkal is elérhetünk.

Az eredményeket részletező szakcikk a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society c. folyóiratban jelent meg.

Forrás: ScienceDaily 2016.05.31.

Hozzászólás

hozzászólás