Csak pár hetünk maradt, hogy elküldjük nevünket a Jupiter Europa holdjához!

11698

December végéig küldhetjük el nevünket a NASA-nak, ha szeretnénk „eljutni” a Jupiter Europa holdjához. A NASA „Message in a Bottle” (Üzenet az üvegben) kampánya keretében bárkinek lehetősége nyílik, hogy a neve felkerüljön arra a mikrocsipre, amelyet az Europa Clipper űrszonda fedélzetén az Europához küldenek.

NASA/JPL-Caltech

A mikrocsipre felvitt nevek 2,6 milliárd kilométert fognak utazni a jeges holdhoz, amelynek fagyott külső kérge alatt óceán rejtőzik.

A NASA videóján megnézhetjük, hogyan kerül fel majd a nevünk az apró mikrocsipre. (NASA/JPL-Caltech)

Mostanra több mint 700 ezren regisztrálták nevüket a programba. Miután letelt a regisztrációs határidő, az összegyűjtött neveket a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) Mikroeszköz Laboratóriumának mérnökei elektronsugár segítségével viszik fel egy aprópénz méretű mikrocsipre. A szöveg minden sora kisebb lesz, mint az emberi hajszál ezredrésze (75 nanométer).

A mikrocsipet egy fémlemezre rögzítik, amelyre Ada Limón amerikai költőnő In Praise of Mystery című költeménye is felkerül. Az űrszonda külső borításán utazó fémlemez így jut el majd a Jupiterhez, amelynek holdját körülbelül 50-szer fogja megközelíteni.

Összesen 800 millió kilométeres keringése során az űrszonda fedélzetén lévő tudományos műszerek adatokat gyűjtenek az Europa felszín alatti óceánjáról, jeges kérgéről és légköréről, hogy megtudjuk, fennmaradhat-e rajta az élet.

Forrás: NASA JPL

Hozzászólás

hozzászólás