A Hold elfedte a Jupitert vasárnap hajnalban

1911

Az idei nyár elkényezteti a látványosabb égi jelenségeket kedvelőket: a június 6-i Vénusz-átvonulás után július 15-én, vasárnap hajnalban a Hold elfedte a Jupitert, de a Vénusz is a közelben volt, nagyon szép együttállást ígérve.

Az időpont ideális is lehetett volna, hiszen  legtöbbünknek vasárnap nem kellett dolgozni, így akár szombatról vasárnapra egész éjszaka fenn lehetett maradni. De a több hete tartó kánikula után szombat estére ígérték a hidegfront megérkezését, mely nem kecsegtetett túl sok reménnyel. Sajnos az ország számos pontján az éjszaka folyamán valóban befelhősödött és viharok is voltak, de végül több helyen is részben vagy teljesen kiderült.

Az alábbiakban a legszebb képekből szemezgetünk.

 


A Jupiter belép a Hold mögé
Nagy István felvétele

 


A Jupiter kilép a Hold árnyékos oldalán
Nagy István felvétele

 


A Jupiter belép a Hold mögé
Pócsai Sándor felvételsorozata

 


A Jupiter és a négy Galilei-hold kilépett a Hold árnyékos oldalán.
Maczó Andás felvétele

 

 


A Hold, a Jupiter és balra lenne a Vénusz együttállása
Maczó Andás felvétele

 


A Jupiter Europa holdja éppen kilép a Hold árnyékos oldalán
Landy-Gyebnár Mónika felvétele

 


A Jupiet kilép a Hold mögül
Szabó Szabolcs Zsolt felvétele

 


A fedést figyelő amatőrök
Korpás Zoltán felvétele

 


Hajnal a fedés után
Szabó Szabolcs Zsolt felvétele

Észlelőnk leírása: Szolnokon, az Urániában voltunk fent a Toronyházban, de csak páran. A jelenség nem volt meghirdetve a kora hajnali – késő esti időpont miatt, de így is a szakkör keményebbik fele képviseltette magát. Összesen nyolcan tudtuk megfigyelni a jelenséget, közülünk hárman távcsövön keresztül, a lányok szabad szemmel figyelték, és egy teleobjektíves észlelés volt. Hajnali 2-kor kipakoltuk a műszereket, egy 80/600 -as ED Celestron APO-t, a Telementort és egy 127/1500-as SW Makszutov Cassegraint. Először. Ugyanis, ezek után orkán erejű szél kerekedett a 24. emeleten a tetőn, az antennák közül egy el is tört. Ekkor jobbnak láttuk, ha elpakoljuk a műszereket. Aztán elkezdett szakadni az eső, nagyjából 20-30 percet ha eshetett. Ezek után a már "letisztult" időben, de felhőlyukakon figyelgettünk. A belépés előtt pár perccel sikerült a Jupitert és a Holdat megfigyelni pár másodpercig. Aztán egy hatalmas felhőköteg bevette magát a Hold elé. A Jupiter meg időközben Hold mögé. A belépést így nem láttuk sajnos. A kilépés előtt 10-15 perccel a Hold körül teljesen kitisztult. Csodálatos átlátszóság a maga kellemes hullámzásával egyetemben. Ugyanis még ekkor is süvített a szél. Ekkor már csak az APO-t és a Telementort vettük elő. Ekkor tudtunk csak észlelni és fotózni. Szép lassan bújt elő a Jupiter két holdja, az Io, és az Europa, először csak ez a két kis apró "pötty" látszódott a hamuszürke fényű korong mellett. Aztán egyszer csak valami elkezdett derengeni, ekkor nagyon megörültünk, mert a gázóriás korongja kezdett előbukkanni. Túlexponált képeken még ilyenkor is a világoskék háttérben jól kivehetőek voltak a holdjai. A szabad szemes megfigyelőink is arról számoltak be, hogy a Jupiter fokozatosan fényesedett ki. A kilépés után még készítettünk egy-két fotót a szoros együttállásról, majd páran hazaindultak közülünk, Mucsi Andris barátommal még megvártuk a Napfelkeltét és a Napról is készítettünk pár képet. Ezek után mi is hazamentünk. Utólag visszagondolva csak jó, hogy felmentünk a toronyba, mert eredetileg nem is terveztük a sok felhő miatt.

Hozzászólás

hozzászólás