A Hold elfedte a Vénuszt

1621

A borult, esős, változékony időjárás ellenére szép számmal érkeznek képek és beszámolók a Vénusz-fedésről. Az időjárásra nagyon sokan panaszkodnak, és szerkesztőségünk is panaszkodik, ugyanis most is igen hiányos fájlnevekkel (dscn*.jpg, img*.jpg és hasonlók) kell megküzdenünk, pedig olyan szépen leírtuk, miért hasznos és jó, ha egységesen történik a képbeküldés: Digitális képek beküldése. Az alábbiakban a portálunkhoz beérkezett legszebb, leghangulatosabb felvételekből válogatunk.

A fővárosban napközben kellemes, tavaszias, napos időben vártunk az esti látványosságra. Budapesten egészen kora délutánig ígéretesen alakult az égbolt képe, ám napnyugtára sűrű, sötét felhők érkeztek fölénk. Esőben indultunk fel a Hármashatár-hegyre, ahol végül hatan gyűltünk össze, a felhőket lesve. A hegycsúcson levő egykori betonbunkerban foglaltuk el helyünket, ahonnan védve voltunk az erős széllökésektől, mégis csaknem teljes körkilátásunk volt. A belépés időpontjában még esett az eső, majd fokozatosan kinyílt egy felhőablak a délnyugati égrész legalján, és háromnegyed hat táján végre megpillantottuk a Holdat és fölötte a Jupitert (ez is igen szép látvány volt). A felhőzet lassan eltünedezett, még a Tejutat is megpillantottuk. A kilépést azonban nem láthattuk, a Hold sűrű, átlátszatlan felhősávba merült. Néhány életképet készítettem, melyeken a teljesen elfedett Vénusz természetesen nem látható… (Mizser Attila)

A Hold és a Jupiter a Hármashatár-hegyről, a kivilágított János-hegyi Erzsébet-kilátóval (Mizser Attila felvétele, 16:47 UT, Nikon Coolpix 4300, 8 s, 400 ASA)

 

Bencs János Siklósról örökítette meg a Hold mögül már kilépett Vénuszt

A szép együttállás az esti szürkületben Győrből, a Duna partjáról (Horváth Attila Róbert felvétele)

 A Vénusz és a Hold párosa, kevéssel a belépés előtt. (127/950 apo refraktor, Canon 30D, 800 ASA)

Alkonyati együttállás Bátorligeten (Béres Gábor felvétele)

Béres Gábor Bátorligetről örökítette meg az együttállást. 200/785 Newton, Panasonic DMC-FZ2, okulárprojekció. "Magát a jelenséget nem tudtam elcsípni, de azért néhány fotót tudtam készíteni a jelenség előtti együttállásról."

Gutyan Mihály Szarvasról így örökítette meg a felhők között bujkáló triót.

 Üdvözlet Sopronból! Kovács Károly felvétele. "Sajnos a felhők később mindent eltakartak."

 

 Bezák Tibor felvétele 254/1016-os Schmidt-Newtonnal készült (Canon EOS 400D, ISO 800, 0,3 s) Győrből

 

 A felhők között bujkáló Hold és a Vénusz Bezák Tibor fotóján

A kilépés pillanata (fent)  és a lenyugváshoz készülődő Hold-Vénusz páros (lent) Balogh Gábor szegedi képein. MN 150/900, Canon 350D primer fókusz 

 

Czinder Gábor Tatabányáról két különböző műszerrel örökítette meg az együttállást.

A Tatabányán újjáépülő Jászai Mari Népház fölött: a Vénusz-Hold-Jupiter trió Czinder Gábor felvételén

 Az együttállás Balatonakarattyáról; a háttérben Siófokkal, Ladányi Tamás felvételén. 
Canon 450D, Canon 24-70 f/2,8 obj., 24 mm f/5,6, ISO 800, 4 s.

 

 Az egymás felé közeledő Hold és Vénusz Pócsai Sándor (Dávod) két felvételén. "156/1035-ös Newton, 18 mm-es ortho, 56x-os nagyítás. ISO 400, 2,8-as rekesz, 0,5 s expozíció. A Sony DSC-N2-es kompakt gépet kézzel tartottam oda az okulárhoz."

 

 A kép több felvételből készült webkamerával. Külön vettem fel a Holdat, és külön a bolygókat egy 150/750-es Newton távcső primer fókuszában. A három égitestet a Guide program alapján helyeztem egy képre.  (Varga György, Bóly)

 

  Szöllősi Attila 80/600 Skywather ED APO-val készítette a látványos felvételsorozatot Kecskemétről. Canon EOS 300D, ISO 100, 4 s expozíciók.

A Világegyetem fantasztikus élményeket tartogat… éld át velünk együtt! Az egyesületi tagság előnyei, belépés a Magyar Csillagászati Egyesületbe

Hozzászólás

hozzászólás