Csaknem 70 fok magasan delel a Hold október 19-én: jól megfigyelhetők a Nectaris fantom-kráterei

1040

Ezév október 18. és 20-a között a Hold hazánk földrajzi szélességéről nézve magasan delel az éjszaka második felében és igen nagy, mintegy 68 fok magasságra emelkedik 19-én delelésekor a látóhatár fölé, aminek következtében a megfigyelésekor derült idő esetén a földi légkör hatásai kevésbé zavaróak. Ezekben a napokban különösen kedvező a megfigyelésére a helyzet azért is, mert közel van hozzánk, ugyanis 16-án volt földközelben mintegy 358 ezer km-re bolygónktól és 21-ére a távolsága csak mintegy 367 ezer km-re növekszik majd. Közelsége miatt a Hold látszó szögátmérője is nagy, mintegy 33 ivperc lesz. A Hold október 18. és 20-a között a Bika és Ikrek csillagképekben fog tartózkodni. Ezekben a napokban a Mare Nectaris területe a holdi helyi naplemente közelében lesz, vagyis a terminátor közelében e terület igen érdekes holdfelszini alakzatainek, többek között a sejtelmes fantom-krátereknek a megfigyelésre, (újra)felfedezésére igen kedvező alkalom kinálkozik.

A Mare Nectaris az ősi, 3,9 milliárd éves Nectaris-medence, ami egyúttal egy tömegkoncentráció ún. mascon is, területén fekszik, átmérője 333-350 km közötti és mintegy 1000 méter vastag láva boritja. Területén, illetve a pereméhez közel több olyan kráter is van, amelyet a Nectaris-medence láva anyaga töltött fel és nem záródik körbe a peremük, mint a többi kráternek, sőt teljesen kitöltötte a belsejüket a láva anyag, hogy szinte alig észrevehetők ezek a fantom-kráterek. Ezeknek, és a többi éredekes holdfelszini alakzatnak a megfigyelésére kedvező az október 18-20-a közötti időszak.

 
A Fracastorius fantom-kráter a Mare Nectaris pereménél (észak fent, kép: Kónya Zsolt felvétele 2005. november 20-án 23:35 UT-kor készült, MCSE Hold Szakcsoport észlelések).

Október 18-án kerül a terminátor közelébe a Bohnenberger és a Daguerre kráter. A Bohnenberger a Mare Nectaris keleti részén a holdi Pyreneusok hegység mellett található és mintegy 33 km átmérőjű. Aljzatát rianások, mélyedések barázdálják, belsejének északi részén enyhe "S" kanyart leirva, a dél-nyugati részén pedig enyhe kiemelkedásek formának halványan "X" alakzatot (ez az "X" nem azonos a nevezetes  "Lunar X" alakzattal, ami egy megvilágitástól függően látszó, mélyen árnyékolt kráterek alakzata a Werner és Aliacensis vidékén). A Bohnenberger kráter közepén a kis kiemelkedés is jól látszik. Korábban vulkanikus eredetűnek tartották a Bohnenberger aljzatán kialakult mélyedéseket, de a Clementine űrszonda felvételei alapján ezek a kráter kialakulásakor keletkeztek. A 46 km átmérőjű Daguerre kráter egy 3,8 milliárd évvel ezelőtti becsapódáskor keletkezett és a Mare Nectaris láva anyaga annyira kitöltötte, hogy csak a sejtelmes körvonala és lapos kitöltött belseje látszik. Valódi kihivás a holdészlelőknek, és a nevezetes Theophilus-Catharina-Cyrillus kráterhármastól kiindulva a Madler krátertől nem messze kell keresni. Egyébként kissé északabbra a Mare Tranquillitatis területén található a még sejtelmesebb 106 km átmérőjű Lamont fantom-kráter, amelyet szintén érdemes felkeresni. A Bohnenberger és Daguerre kráterek közelében találhatók a Gaudibert A, B és D szintén fantom-kráterek, amelyek rendre 21 km, 21 km és 5 km átmérőjűek, és ezeket szintén érdemes felfedezni.

Október 19-án kerül a terminátor közelébe a látványos, mintegy 112 km (más forrás szerint 124 km) átmérőjű Fracastorius fantom-kráter, amely a Mare Nectaris dél-nyugati peremén szinte egy kis "öblöt" formál a Nektár-tengerben, mert a kráter északi pereme teljesen hiányzik. Valójában a Mare Nectaris kőzetanyaga töltötte fel a becsapódási krátert.

 
A Mare Nectaris nyugati pereme közel a terminátorhoz benne a Fracastorius fantom-kráterrel, valamint a Madler, Theophilus és kráter környezete látszik. Jól kivehető az Altai hegység (Rupes Altai, Altai-scarp vagy Altai-fal, meredek lejtő, meredély) is (észak lent, kép: Balog László, 2004. december 31. 00:00:13 UT, MCSE Hold Szakcsoport észlelések ) .

Október 18. és 20-a között a Mare Nectarison kivül még jól láthatóak a Mare Tranquillitatis, Mare Serenitatis alakzatai is. Külön figyelmet érdemel a különleges aljzatú és perem-szerkezetű Posidonius kráter is. Kissé távolabb a terminátortól északon az Eudoxus, Archimedes, valamint délen a Theophilus kráter és környezete, illetve a déli krátermező érdemel figyelmet. Különböző távcsövekkel akár vizuálisan, akár elektronikus képrögzitő eszközökkel (webkamera, digitális fényképezőgép, CCD) érdemes most a Hold érdekes alakzatait amikor a ezekben a napokban nagyon magasan jár delelésekor égi kisérőnk.

Forrás:

 
Kapcsolódó anyagok:

 

Kulcsszavak: Hold, Hold mozgása, delelés, kulmináció, kráterek, fantom-kráterek, Mare Nectaris   

 

Hozzászólás

hozzászólás