Égi randevú szombat hajnalban

1242

Igen szép égi látványosságban lehet részük szeptember 20-án hajnalban a korán kelőknek. A fogyó Hold széles sarlója látszólag a Fiastyúk (Plejádok) néven ismert nyílthalmaz előtt, annak északi részén vonul át – a közben bekövetkező csillagfedéseket kisebb távcsövekkel, sőt, akár egyszerű látcsövekkel is megfigyelhetjük.

Általában fedésnek (okkultációnak, a latin „occultatio” = elrejtés szóból) nevezzük mindazon égi jelenségeket, amikor egy égitest – esetünkben a Hold – látszólag elhalad egy távolabbi, másik objektum – most épp a Plejádok – előtt. A szombaton megfigyelhető jelenség egyike az évek óta sorozatban bekövetkező fedéseknek. Augusztus 23-án is történt egy Európa és Ázsia nagy részéről megfigyelhető jelenség, a következő, október 17-i esemény azonban Kelet-Ázsia és Észak-Amerika északnyugati részeiről lesz csak észlelhető.

A teljes esemény nagyjából másfél órán át tart. Méltóságteljes lassúsággal haladó égi kísérőnk útja során számos, fényesebb-halványabb csillag tűnik el, majd bukkan fel újra a holdkorong pereménél. A csillagok eltűnése a holdkorong megvilágított pereménél, míg előbukkanásuk a sötét oldalánál történik meg, ez utóbbi esetben különösen érdekes látvány lesz, ahogyan a csillagok a sötétből hirtelen felvillannak.

A Hold és a Fiastyúk látványa Magyarországról, szeptember 20-án, hajnali 5 óra tájban (képünk illusztráció, a Fiastyúk csillagait övező ködösség csak hosszú expozíciós felvételeken tűnik elő).

Magyarországról szemlélve a jelenséget a Hold hajnali 5:50 perc körül kerül a halmaz középpontjához legközelebb. Égi kísérőnk a fedés időszakában éppen delel, így magasan a horizont felett, megfigyelésre kedvező helyen tartózkodik majd. Mindazonáltal érdemes már hajnali 4 órától figyelemmel kísérni, ahogyan a holdkorong nyugati irányból lassan közelíti a halmazt. Digitális képalkotó műszerekkel látványos felvételek készülhetnek a Hold-Fiastyúk párosáról, míg az MCSE okkultáció-észlelő szakcsoportja várja a lehetőleg másodpercnél is pontosabb csillag-eltűnési és előbukkanási időpontokat pontosan bemért földrajzi koordinátájú észlelőhelyekről (pl. GPS, Google Maps segítségével). A kövérkés Hold nagy fénye mellett a halmaz halványabb csillagait nehezebb megörökíteni, így kíváncsian várjuk a szélsőséges kontrasztviszonyok nehézségeit legügyesebben áthidaló digitális fotókat.

Hozzászólás

hozzászólás