Megérkezett a PANSTARRS-üstökös

1331

Hazánk több pontjáról észlelték hivatásos csillagászok és amatőrök a tavaszi égbolt fényes üstökösét, a PANSTARRS-t. Amint az az újabb előrejelzések alapján várható volt, a kométa fényessége kissé elmaradt a várakozásoktól, az első észlelés alkalmából puszta szemmel csak Piszkés-tetőről sikerült megpillantani. A többi helyszínen csak távcsővel és kétcsövű látcsővel látták a csóvás égi vándort a lelkes amatőrcsillagászok.

Az MCSE Leonidák levelezőlistáján többen is beszámoltak az üstökös pozitív észleléséről: Kovács Sándor (Pilisvörösvár), Horváth Tibor (Hegyhátsál), Kaposvári Zoltán (Vecsés), Tóth Tamás (Kakucs), Gyarmati László (Mosdós), Mitre Zoltán (Szombathely), Horváth Attila, Varga György (Pécs), Fodor Antal (Sülysáp), Benei Balázs (Budapest) – és még sokan mások.  

A PANSTARRS-üstökösről és más márciusi látnivalókról a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján olvashatunk bővebben.

Március 11-én este kisebb távcsövekben jól látszott a sárgás színű üstökös és rövid, szintén sárgásnak látszó csóvája. A távcsöves látványt nagyon jól visszaadja a nagyvarsányi Cseh Viktor digitális rajza:

Cseh Viktor érzékletes leírást is készített, mely itt olvasható.

A szolnoki toronyház teraszáról fényképezett Németh Kornél. Szabad szemmel és 10×50-es binokulárral nem sikerült megpillantania a PANSTARRS-t, de hangulatos felvételt készített (Canon 550D, 250 mm, ISO 1600, 3,2 s):

Bátonyterenyéről Ujj Ákos járt sikerrel (Sony A77, Tamron 70-300, 280 mm, f5,6, ISO 200, 3,2 s):

 

A budapesti amatőrök a Hármashatár-hegyre vonultak fel, mintegy 20-25 amatőrcsillagász 18:21 és 18:43 között észlelte az üstököst, számos felvétel is készült. A kométa összfényessége +1 magnitúdó körüli lehetett. Binokulárokkal és távcsővel látták csak a PANSTARRS-t, szabad szemmel nem sikerült megpillantani. Az észlelőcsoport Novák István felvételén:

Bánfalvy Zoltán felvétele a Hármashatár-hegyről készült (300 mm, f/5,6, 0,8 s expozíció):

Kocsis Antal Királyszentistvánból örökítette meg a kométát. "Ma napnyugta után
néhány perccel értünk ki Gubicza Lászlóval a falu határába, ahol a templom feletti dombon jó
kilátás volt nyugat felé. Sajnos hiába volt viszonylag tiszta a nyugati égbolt, alul egy 5-6 fokos
sávban már nagyon párás, felhőfoszlányos volt az ég. Kezdetben a világos égen hiába kerestük az üstököst szabad szemmel és 20x60-as és 10x50-es binokulárral. Csak később,
hogy egyre sötétebb lett az ég, vettük észre az üstököst egy repülőgép sötét kondenzcsíkja
mellett. Gyorsan néhány fénykép készült, közben a felhők egyre közeledtek. Jellegzetes
sárgás fényű, fényes kómás üstökös, kis csóvával, amely talán enyhén ívelt. Kár, hogy gyorsan
eltűnt a sűrűbb felhőzetben. Remélem lesz még lehetőség észlelni, kedvezőbb légkörnél. Az alábbi kép Canon 500D-vel és Orestegor 4/300 mm-es teleobjektívvel készült.

 

Schmall Rafael a Somogy megyei Kaposfőről küldte az alábbi hangulatos képet:

 

Ajánlat

Meteor - az MCSE folyóirata

Hozzászólás

hozzászólás