Elhunyt Dr. Szécsényi-Nagy Gábor

1843

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy életének 65. évében, méltósággal viselt súlyos betegség után 2012. július 7-én elhunyt Dr. Szécsényi-Nagy Gábor, az ELTE TTK FFI Csillagászati Tanszékének nyugalmazott adjunktusa.

Dr. Szécsényi-Nagy Gábor 1948. május 2-án született Szentesen. Az ELTE Természettudományi Karán 1971-ben szerzett fizikatanári diplomát. Ettől kezdve mintegy negyven éven át volt a Csillagászati Tanszék oktatója. 1982-től a Nemzetközi Csillagászati Unió tagja. Csillagász és egyéb szakos hallgatók generációinak tartott előadásokat és távcsöves megfigyelési gyakorlatokat. Fontos szerepe volt a tanszék oktatóteleszkópjának beszerzésében és üzembe állításában. Feladatkörébe tartozott a csillagászat oktatásának keretében a távcsöves megfigyelési gyakorlatok szervezése, vezetése. Az előírtnál jóval nagyobb óraterhelést teljesített lelkesen, és még nyugdíjazása után is közreműködött a tanszéki oktatómunkában.

 

Klasszikus értelemben vett csillagász volt, akinek számára a vizuális távcsöves észlelés élményét a fotografikus, majd később CCD kamerás mérések nem helyettesíthették, csak kiegészíthették, mintegy a vizuális élmény megörökítésének eszközeként. A látványos égi objektumok iránti vonzalma tette szenvedélyes asztrofotóssá, és fordította figyelmét – szűkebb szakterülete, a flercsillagok kutatása mellett – újra meg újra a mélyég-objektumok és az üstökösök felé. A csillagászat iránt érdeklődő nagyközönség is jól ismerte avatott kézzel, jó stílusban megírt ismeretterjesztő munkáit, közöttük az üstökösökről szóló népszerű monográfiáját.

Dr. Szécsényi-Nagy Gábort az ELTE Természettudományi Kara saját halottjának tekinti.

Búcsúztatására 2012. július 26-án 14 óra 15 perctől kerül sor a Farkasréti Temető Makovecz termében. A gyászmisét aznap 18 órától celebrálják az Istenhegyi Szent László Plébániatemplomban (XII. ker. Diana utca és Cédrus utca sarka).

Hozzászólás

hozzászólás