Föld és Ég fotóinak versenye

1810

A TWAN szervezésében ez alkalommal 55 országból kerültek kiválogatásra a legjobb képek az égbolt szépségeinek és a fényszennyezés elleni küzdelemnek a bemutatására.

Az immár ötödik alkalommal életre hívott nemzetközi megmérettetés a szervezet vezetőjének, Babak Tafreshinek a koordinálásával zajlott, melynek keretében több, nemzeteken átívelő (Csillagászok Határok Nélkül, Nemzetközi Sötét Ég Szövetség stb.) projekt is bevonásra került. A pályázatban olyan asztrotájképek kerültek díjazásra, amelyek csillagos ég és a tájképek harmóniáját demonstrálják. Tartalmi oldalról megközelítve, a „TWAN-stílusban” az égi mondanivaló kiemelése kapott nagyobb hangsúlyt. A bírák között szereplő David Malin – akinek munkája a professzionális asztrofotózásban mérföldkőnek számít – a képek természetességének fontosságára és esztétikai megjelenésére hívta fel a figyelmet.

Forrás: TWAN
Forrás: TWAN

Az égbolt szépségeit bemutató kategória győztese Luc Perrot francia fotográfus alkotása lett a Réunion szigetén készült képével, amely a Piton de la Fournaise vulkán felett húzódó Tejutat ábrázolja. Sajátos atmoszférát teremtett a képnek a felhőtengerből kiemelkedő hegycsúcs, amellyel együtt az égi országutat is csodálatos részletességgel figyelhetjük meg.

Forrás: Luc Perrot / twanight.org
Forrás: Luc Perrot / twanight.org

A második helyen Ben Coffman felvétele végzett, a Csendes-óceán partján, Oregon államban éjszaka lencsevégre kapott vízeséssel, amelynek hátterében állatövi fény tündökölt.

Forrás: Ben Coffman / twanight.org
Forrás: Ben Coffman / twanight.org

Erős holdfény világítja meg az izlandi tájat Nicholas Roemmel osztrák fotós képén „Kirkjufell éjszakái” címmel, amelyen a vízesés felett a sarki fény csodálatos színjátéka tündököl.

Nicholas Roemmel /twanight.org
Nicholas Roemmel /twanight.org

A fényszennyezés az égen való megjelenését és az ellene való küzdelem fontosságát hivatott képviselni a következő kategória, amelynek trófeája Giorgia Hofert illette meg a Dolomitok Cibiana-hágóján készült fotográfiájával. A mesterséges világítás igen erőteljes ugyan a képen, de mégis a kompozíció javára szolgál. A fénysugarak az égen a Göncölszekér csillagait fogják közre.

Forrás: Giorgia Hofer / twanight.org
Forrás: Giorgia Hofer / twanight.org

A kategória második helyét Alex Conu, román asztrofotós Norvégiában, a Lofoten-szigeteken rögzített panorámája szerezte meg. A képen Reine halászfaluja világításának az északi fénnyel alkotott harmóniája tükröződik a tenger vizén, mindezt erős holdfénnyel derítve.

Forrás: Alex Conu / twanight.org
Forrás: Alex Conu / twanight.org

Az iráni Maranjab-tó felületén reflektálódnak az égi és földi fények Majid Ghohroodi fotográfiáján, középen az Orionnal, a Szíriusszal és a képnek emberi léptéket adó alakkal.

Majid Ghohroodi / twanight.org
Majid Ghohroodi / twanight.org

A verseny további hetven kiemelt képéből egy videó tekinthető meg a szervezet honlapján (http://twanight.org/contest), amelyben örvendetes módon jelenleg az USA-ban kutatóként dolgozó magyar csillagász, Bakos Gáspár csodálatos, namíbiai Tejutat ábrázoló fotója is helyt kapott.

Forrás: Bakos Gáspár / twanight.org
Forrás: Bakos Gáspár / twanight.org

A kilenc főt számláló nemzetközi zsűriben a TWAN tagjai mellett felfedezhetjük Jerry Bonnell – a NASA által működtetett „A nap csillagászati képe” szerkesztőjének – nevét, valamint James Richardsont, a National Geographic hivatásos fotósát. A társaságba ez alkalommal jómagam is meghívást kaptam. Személyes vallomásként az alábbiakat mondhatom: „Igazán megtisztelőnek érzem, hogy olyan emberekkel dolgozhattam együtt, akik rendkívül elismert szerepköröket töltenek be napjaink asztrofotós világában. Érdekes és egyben tanulságos volt követni a különböző személyiségek eltérő ízlését, stílusát. Közös irányvonalként mégis az fogalmazódott meg bennünk, hogy a természetben, és nem a számítógép mellett végzett alkotómunkát méltányoltuk, a klasszikus fotós értékek figyelembe vételével.”

Forrás: TWAN
Forrás: TWAN

Írta: Ladányi Tamás – www.astrophoto.hu

Ajánlott linkek:

A verseny hivatalos oldala: http://twanight.org/contest

Tendenciák az asztrofotózásban: http://www.ng.hu/Fold/2014/05/tendenciak_az_asztrofotozasban

Hozzászólás

hozzászólás