Szentivánéji álom

2173

Közelít a nyári éj, az esti szürkületben komor fellegek fölött világít a Hold sarlója, mellette a Jupiter fénylik. Talán vihar közelít, talán tündérálom.

Kiss Csongor, Derecske

„Gyorsan közelget; szép Hippolytám,
A nászi óra; négy boldog nap új
Holdat derít föl; ah, de mily soká
Fogy e vén hold nekem! s epeszti vágyam,
Mint özvegy asszony, hervadt mostoha,
Ki egy fiú örökjén teng sokáig.”

Ezekkel a sorokkal kezdődik William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátéka (Arany János fordításában). Szent Iván éjjelén varázslatos dolgok történhetnek, csodák, meglepetések, akár még a múzeumok is nyitva tarthatnak.

A Hold és a Jupiter fénye csillan meg a Derecskei víztározó víztükrén. Kiss Csongor felvétele 2014. június 2-án készült, az esti szürkületben.
A Hold és a Jupiter fénye csillan meg a Derecskei víztározó víztükrén. Kiss Csongor felvétele 2014. június 1-jén készült, az esti szürkületben.

Szent Iván éjjelének varázslatait előlegezi meg ez a felvétel, amely 2014. június 1-jén kora este készült a Derecskei víztározó partjáról. A Hold sarlója mellett a Jupiter látható az égen a víz tükrében.

Idén ünnepeltük William Shakespeare születésének 450. évfordulóját. A nagy angol drámaíró műveiben itt-ott csillagászati vonatkozások is találhatók, amiről az utókor se feledkezett meg, hiszen Shakespeare hősei az Uránusz körül is megtalálhatók. Az Uránusz 27 kísérőjének többsége valamely Shakespeare-hős után kapta nevét, azonban három Alexander Pope egyik művének szereplőire utal (Ariel, Umbriel, Belinda).

A Szentivánéji álom szereplői közül három „kering” a hetedik bolygó körül: Titania, Oberon és Puck. A további Uránusz-holdak listáját megtalálhatjuk ezen a linken.

Hozzászólás

hozzászólás