Hatalmas égi szív

1473

Ámbár "hétköznapi" ünnepeink között viszonylag újkeletű a szerelmesek napja, az angolszász kultúrából Valentin-napként ismert február 14-ei Bálint-nap, népszerűsége töretlen. Ennek egyik oka az is lehet, hogy olyan egyetemes és örök emberi érzelemnek állít ünnepet, mint a szerelem, amelyet legalább egyszer szinte mindenki átél és amelyet senki sem ért, de talán nem is szükséges…

 

A szerelmesek ünnepén a "témába illő", remekbe szabott felvétellel kívánjuk megörvendeztetni a csillagászati hírportál kedves látogatóit. A képen látható objektum katalógusszáma IC 1805, azonban sokkal ismertebb Szív-köd néven. A Cassiopeia csillagképben lévő komplexum hozzávetőleg 7500 fényéves távolságban található, valódi mérete több száz fényév. A köd pirosas színéért a hidrogén 656 nanométeres hullámhosszúságú, úgynevezett Balmer-alfa emissziós vonala felelős, amelyet a ködösséget nagyrészt alkotó hidrogén bocsát ki a környéken lévő nagy energiakibocsátású, forró és fiatal csillagok sugárzásának hatására. (Ugye milyen sok közös vonása van a szerelmes szívekkel?!)

Bálint-napi felvételünket kiváló asztrofotósunk, Éder Iván készítette 2005. február 5-én, Pentax fényképezőgéppel, 6×7 cm-es filmre, egy órás expozíciós idővel, a Mátrában található Ágasvárról.

Hozzászólás

hozzászólás