Szeizmogram távcsővel

3329

2019. január 20-ának éjszakáján egy 6,7 magnitúdó erejű földrengés rázta meg a chilei Comquibo városát. Bár Comquibo 90 kilométerre fekszik az Európai Déli Obszervatórium (ESOLa Silla Obszervatóriumától, a rengés hatása még ott is egyértelműen kimutatható volt. Az alábbi különleges felvételen azt figyelhetjük meg, ahogyan a gamma-kitörések vizsgálatára tervezett Rapid Action Telescope for Transient Objects (TAROT) távcső megörökítette a rengést.

A földrengés hatása a TAROT távcső ‘csíkhúzós’ felvételére. Forrás: ESO.

A kérdéses éjszakán a TAROT geostacionárius műholdakat figyelt meg. Ezek az űreszközök a Föld felszínére telepített távcső fölött mozdulatlanul lebegő fénypontoknak tűnnek. Az égbolton a Föld tengelyforgása miatt elmozdulni látszó csillagok pedig nyomokat húznak a felvételen az expozíció ideje alatt. Az ábrán a TAROT távcső földrengés kezdete után nem sokkal, gyors egymásutánban készült három 10 másodperces felvételét láthatjuk.

Az első, bal oldali expozíció 41 másodperccel a földrengés kipattanása után indult, az utolsó a jobb szélen pedig 100 másodperccel az esemény kezdete után ért véget. Minden csillag három nyomot hagyott az érzékelőn, amelyeket a távcsövet rázó rengés részben elhomályosított. A rengés az idő haladtával – a kép jobb széle felé – csillapodott.

Ezek a TAROT távcső által megörökített jelek nagyon hasonlítanak a szeizmográfok papírtekercsre rögzített méréseihez, a szeizmogramokhoz.

Forrás: ESO

Hozzászólás

hozzászólás