Élesztőgombák a Holdon

4193

Két új tudományos eszközt választottak be az Artemis küldetés kereskedelmi szállítmányainak egyre növekvő sorába a NASA szakemberei. Ez volt az űrügynökség Payloads and Research Investigations on the Surface of the Moon (PRISM) pályázati felhívásának második fordulója, a kiválasztott két eszközt pedig a NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS) kezdeményezésének keretein belül fogják a Holdra szállítani, ami az űrügynökség erre az évtizedre tervezett, nagyobb holdkutatási programjának a része.

A két eszköz fontos tudományos kérdések megválaszolásán fog dolgozni: az egyik a Holdra jellemző vulkanizmus egy ritka formájának kutatásával a Holdon jól megőrződött, fiatal planetáris testeken zajló geológiai folyamatokat fogja vizsgálni. A másik küldetés a Hold kis gravitációjának és sugárzási környezetének élesztőgombákra gyakorolt hatásait fogja megfigyelni, ezzel modellezve, hogy hogyan sérülnek és regenerálódnak az élő organizmusok DNS-ei.

A Lunar Vulkan Imaging and Spectroscopy Explorer (Lunar-VISE) küldetésen öt különböző tudományos eszköz utazik, ebből kettő egy stacionárius leszállóegységre, három pedig egy mobilis holdjáróra lesz erősítve (ezt a CLPS egyik szállítója biztosítja). A Lunar-VISE 10 földi nap (avagy 1 holdi nap) leforgása alatt a Gruithuisen Domes egyik csúcsát fogja felfedezni. Ezeket a boltozatokat valószínűleg szilikátokban gazdag, összetételében a gránithoz hasonló magma hozhatta létre. A Földön a hasonló képződmények kialakulásához folyékony vízre és lemeztektonikára is szükség van, de mivel ezek egyike sincs jelen a Holdon, így érdekes kérdés a boltozatok kialakulásának mikéntje. A dómok tetején található regolit vizsgálatával a képződésük körülményeinek alapvető kérdéseire kaphatunk választ.

Leszállóegység és rover is indul a képen látható, szépséges Gruithuisen Domes területre a Holdon. (Forrás: NASA/GSFC/Arizona State University)

A második kiválasztott küldetés a Lunar Explorer Instrument for space biology Applications (LEIA) egy aprócska, kockaműhold alapú eszköz. A LEIA olyan biológiai kutatásokat fog végezni a Holdon, amiket nem lehet megfelelő pontossággal a Földön vagy a Nemzetközi Űrállomáson vizsgálni. Saccharomyces cerevisiae élesztőgombákat fog a Hold felszínére szállítani, ahol a holdi gravitációra és sugárzási környezetre adott válaszukat fogja tanulmányozni. Az S. cerevisiae az emberi biológia, különösen a genetika, sejt és molekula replikációs és osztódás folyamatok, valamint a DNS károsító hatásokra adott válaszának fontos modell szervezete. A LEIA adatainak, valamint korábban elvégzett biológiai kísérletek eredményeinek ötvözésével megválaszolhatjuk azt a régi kérdést, hogy a csökkent gravitáció és a mélyűr sugárzási környezete milyen módon befolyásolja a biológiai folyamatokat.

A CLPS kulcsfontosságú része a NASA Artemis programjának. A tudományos és technológiai célú eszközök mind a Holdon, mind a környezetében végzett emberes küldetések alapjait segítenek lefektetni. A NASA eddig hét hasonló kisebb programot választott ki, 2028-ig pedig még várhatóan számos további új eszköz kerül majd be a programba.

Forrás: NASA

Hozzászólás

hozzászólás