Elindult a következő évtizedek legnagyobb földi optikai távcsövének új honlapja

6339

Az Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory – ESO) webes szolgáltatásait bővítve friss honlapot indított, ahol a kutatóintézet új, a chilei Atacama-sivatagban épülőben lévő távcsövéről, a 39 méteres főtükörátmérőjű Rendkívül Nagy Távcsőről (Extremely Large Telescope – ELT) fognak rengeteg hírt és információt megosztani. Mind a nagyközönség, mind a szakcsillagászok érdeklődéssel merülhetnek el a honlap érdekességei között, ahol az új teleszkópról, annak műszereiről, és a világegyetemre vonatkozó tudásunknak az új eszköztől várt bővüléséről is olvashatunk.

A holnap egyelőre csak angol nyelven érhető el, de a jövőben tervezik többek közt a magyar fordítás elindítását is. Forrás: ESO.

A weboldal felsorol néhányat a legfontosabb olyan tudományos problémák közül, amelyek megoldásához a csillagászok reményei szerint az ELT hozzásegít majd bennünket. Bemutatnak továbbá rengeteg látványos képet és animációt a távcsőről, az azt befogadó épületről, valamint a hozzá tartozó különböző műszerről és tükörről. De találhat a látogató számos egyéb érdekességet is a leendő eszközről, ami a világ legnagyobb látható és infravörös hullámhossztartományban működő optikai távcsöve lesz. Írnak továbbá az ambiciózus program történetéről, és az általa támasztott kihívásokról, valamint bemutatjuk a projekt idővonalát is, feltüntetve rajta a legfontosabb mérföldköveket.

A honlap elindítása maga is egy fontos állomás az ELT megvalósulása felé vezető úton. A távcsővel végzett első csillagászati megfigyelés az évtized második felében várható. Az új weblap kitűnő kiindulópont, ahol naprakészek maradhatunk a távcsővel kapcsolatos hírekkel, fejleményekkel kapcsolatban, és ahol mindig valami újat tudhatunk meg a tudomány és technika világából, valamint azokról az emberekről, akik hozzájárulnak ehhez az előrehaladáshoz.

A webhely oldalai egységes szerkezetűek. Mindegyik a legáltalánosabb tudnivalókkal kezdődik. Az olvasó először átfogó képet nyerhet az ELT-ről, megismerheti nagy vonalakban a távcső alkotóelemeit, műszereit és a velük vizsgált tudományos problémákat. A részletekért pedig egyszerűen csak lejjebb kell görgetni az oldalon, ahol sokkal konkrétabb és technikaibb jellegű információkat olvashatnak az érdeklődők. Ezek a részek elsősorban csillagászoknak és mérnököknek szólnak.

Számítógépes modell a működő ELT-ről, a chilei Atacama-sivatagban, a Cerro Armazones-hegy tetején. A sárga lézersugarak az adaptív optikát segítő műcsillagokat generálnak a felsőlégkörben, amelyek segítségével a földi atmoszféra képtorzító hatásai nagyrészt kiküszöbölhetőek lesznek. A távcső alapkőletétele Chile elnöke, Michelle Bachelet Jeria jelenlétében, 2017 május 26-án történt. Forrás: ESO.

Az új honlap adaptív külsőt kapott, így a webhely az asztali számítógépektől a laptopokon és tableteken át a telefonok képernyőjéig mindenféle eszközön könnyen használható. A felhasználói élmény magával ragadó, a rendszer minden távcső iránt érdeklődő látogató számára könnyen áttekinthető. Az összkép méltó ahhoz a nagyszerű csillagászati eszközhöz, ami hamarosan meghatározó szerepet fog játszani a világegyetemről alkotott képünk formálásában.

Mint minden új fejlesztés esetében, valószínűleg az ELT új honlapjában is fel fognak bukkanni eddig rejtve maradt programhibák, hiányosságok, noha ezeket a készítők indulás előtti alapos tesztekkel igyekeztek kiküszöbölni. Az ESO kéri ezért az olvasókat, hogy ha ilyen hibákra bukkannának az oldalon, azt jelezzék nekik az information@eso.org email címen. Az ESO munkatársai hálásak minden kutatóintézeten belüli és kívüli közreműködőnek, akik nélkül nem jöhetett volna létre az új ELT honlap.

Az új ELT-honlap elérhetősége: https://elt.eso.org/

Forrás: ESO

Hozzászólás

hozzászólás