Elkezdődött „Az év asztrofotósa 2020” verseny

3638

A Greenwichi Királyi Obszervatórium, az Insight Investment és a BBC Sky at Night magazinja bejelentette „Az év asztrofotósa 2020” verseny határidőit. A megmérettetés során a kozmoszt bemutató legszebb, leglátványosabb felvételeket keresik, akár több millió fényévre lévő hatalmas galaxisokat, akár a hozzánk közelebbi éjszakai égboltot ábrázoló lenyűgöző, drámai képekről legyen szó.

 

 

Az ESO a 2020-as versenyt is támogatja egy zsűritag delegálásával a kommunikációval foglalkozó részlegéről (Department of Communication).

A 12. alkalommal meghirdetett, hatalmas népszerűségnek örvendő versenyre 2020. január 13-ától jelentkezhetnek az érdeklődők, akik elnyerhetik a 10 ezer fontos fődíjat. A pályázóknak 2020. március 6-áig lesz lehetőségük, hogy legfeljebb tíz, a verseny kategóriáiba illő képet küldjenek be ezen a linken.

„Az év asztrofotósa 2020” verseny kilenc fő kategóriája:

  • Sarki fények: Az északi és a déli sarki fényt megörökítő képek;
  • Galaxisok: Mélyég-objektumok a Tejútrendszeren túl, köztük galaxisok, galaxishalmazok és csillagasszociációk;
  • A Hold: Holdfelvételek, köztük holdfogyatkozások és bolygófedések;
  • A Nap: Napfelvételek, köztük napfogyatkozások és tranzitok;
  • Emberek és a világűr: Embereket vagy a velük kapcsolatos dolgokat megörökítő felvételek az éjszakai égboltról;
  • Bolygók, üstökösök és kisbolygók: Minden más a Naprendszerben, így bolygók és azok holdjai, üstökösök, kisbolygók és az állatövi törmelék egyéb formái;
  • Égi tájképek: Tájképek és városképek, amelyeken az éjszakai és a szürkületi égbolt fontos szerepet játszik;
  • Csillagok és ködök: Mélyég-objektumok a Tejútrendszerben, így csillagok, csillaghalmazok, szupernóva-maradványok, ködök és más intergalaktikus jelenségek;
  • Az év fiatal asztrofotósa: 16 évnél fiatalabb csillagászok felvételei.

Két különdíjat is kiosztanak: a Sir Patrick Moore-díjat az az amatőr asztrofotós kapja, aki hobbiját az elmúlt évben kezdte, és korábban nem vett részt a versenyen; az Annie Maunder Innovációs Kép Díjat pedig a legjobb, nyílt forráskódú adatok felhasználásával feldolgozott kép készítőjének ítélik meg.

Három új zsűritag csatlakozik idén a zsűrihez: Dr Emily Drabek-Maunder (a ROG csillagásza), Francsics László (asztrofotós, Az év asztrofotósa 2019 verseny fődíjasa) és Susan Derges (művész).

A pályaműveket 2020. március 6-án, közép-európai idő szerint 13 óráig várják. A győztes képeket a Nemzeti Tengerészeti Múzeum szokásos éves kiállításán mutatják be.

A verseny részvételi feltételei a következő webcímen érhetők el: https://www.rmg.co.uk/whats-on/astronomy-photographer-year/competition/competition-rules

Forrás: eso.org – ann20001-hu – Bejelentések

Hozzászólás

hozzászólás