A gyors rádiókitörések felfedezéséért járt a 2023-as Shaw-díj

1647

Matthew Bailes (ARC), Maura McLaughlin (West Virginia University) és Duncan Lorimer (West Virginia University) érdemelte ki a 2023-as Shaw-díjat a gyors rádiókitörések (FRB-k) felfedezéséért. A Shaw Prize Foundation (Shaw-díj Alapítvány) minden évben a csillagászat, az élettudomány és orvostudomány, valamint a matematika területén jelentős eredményt elért személyek munkáját ismeri el a tudományos kitüntetéssel.

Matthew Bailes (ARC), Maura McLaughlin (West Virginia University) és Duncan Lorimer (West Virginia University) kapta a 2023-as csillagászati Shaw-díjat. (Forrás: shawprize.org)

Az FRB-k a csillagászat legextrémebb és legrejtélyesebb jelenségei közé tartoznak: olyan intenzív, csupán néhány ezred másodpercig tartó rádiókitörések ezek, amelyek energiája a Nap által több nap alatt kibocsátott összes energiának felel meg. A kitörések forrásai kisebbek, mint a Föld, de olyan messze vannak, mint a távoli galaxisok.

2007-ben írt, korszakalkotó szakcikkükben Bailes, McLaughlin és Lorimer beszámoltak az első FRB felfedezéséről, és annak számos tulajdonságáról. Megállapították, hogy rendkívül nagy távolságban van, kicsi és hatalmas energiát bocsátott ki. Megbecsülték, milyen ütemben jönnek létre gyors rádiókitörések a kozmoszban, és rávilágítottak arra, hogy felhasználhatók kozmológiai szondákként.

A kezdeti szkepticizmus ellenére a felfedezés később másokat is arra ösztönzött, hogy gyors rádiókitöréseket keressenek. Mára csaknem ezer FRB-t ismerünk, és a legmodernebb technológiákon alapuló távcsövekkel kutathatjuk őket és galaxisaikat.

Forrás: The Shaw Prize

Hozzászólás

hozzászólás