Gyorshír: a Boyajian-csillag újra halványodik

6679

A Boyajian-csillag rejtélyes fedéseit a Kepler űrtávcsővel fedezték fel a Planet Hunters program önkéntesei, még 2015-ben. A KIC 8462862, illetve Tabby csillaga, vagy WTF-csillag nevekkel is illetett objektum két nagy fedési eseményt mutatott a Kepler méréseiben. Az első egy egyszerű, de mély, 20%-os halványodás volt 2011-ben, a második viszont egy szintén mély, de összetett, több fedésből álló esemény 2013-ban, nem sokkal a Kepler méréseinek lezárulta előtt. De a nagy halványodások mellett több kisebb, az 1%-ot sem elérő fényváltozás is történt a csillagnál.

A csillag fénygörbéje a Kepler űrtávcső mérései alapján. A két fő fedés nagyon mély, itt csak az első 4% van kirajzolva. (Forrás: Boyajian et al. 2016)

A furcsa halványodásokat rengeteg módon próbálta azóta megmagyarázni a tudományos közösség. Ezek az olyan, természetes eseményektől, mint szétporladó óriás üstökösök felhője, a teljesen mesterséges, a csillag energiáját felfogó Dyson-szerkezetek jelenlétéig terjedtek. De ahhoz, hogy bármelyik forgatókönyvet meg lehessen erősíteni vagy éppen elvetni, további megfigyelésekre van szükség.

A két halványodásból kb. 7-800 napos periódust lehetett becsülni, feltéve, hogy tényleg ciklikusan ismétlődnek az események. A 2015-re jósolt fedésekről sajnos nem születtek még megfigyelések, de a 2017-es időszakra már komoly erőfeszítések történtek. Az eredeti cikk szerzői, Tabetha Boyajian vezetésével, közösségi finanszírozási kampányt kezdtek a Las Cumbres Observatory automata távcsöveivel végzett, hosszútávú megfigyelések fedezésére. A kampány nagy sikert ért el, és azóta is várta a csillagász közönség, vajon történik-e újabb halványodás: a becsült periódus alapján erre idén február óta megvolt az esély.

Az elmúlt éjszakák fényességmérései. A zöld pontok egy bizonytalan első halványodást mutatnak, a kék a most folyamatban lévő esemény kezdete. (Forrás: Matthew Muterspaugh, Tenn. State U./Center of Excellence for Inf. Sys. Eng. and Man.)

Végül 2017. május 19-én szaladt körbe az első riasztás: a távcsövek egy kezdeti, bizonytalan fényességingadozás után egy teljesen egyértelmű, 2-3%-os fényességcsökkenést jeleztek. Spektroszkópiai mérések szintén változásokat mutattak a csillag színképében, nem sokkal a tényleges halványodás kezdete előtt. Az elmúlt éjszakán máris beindultak a mérések, hónapokkal előre eltervezett programokból is igyekeztek az észlelők némi időt lecsípni, hogy hajnalban, amint a Lant csillagkép felkelt, egy-egy színkép vagy fényességmérés megszülethessen.

Egyelőre megjósolhatatlan, mi fog történni a Boyajian-csillaggal a következő hetekben – mármint azt leszámítva, hogy jó néhány távcső fog feléje fordulni éjjelente, köztük a piszkéstetőiek is. Az események nyomon követéséhez a projekt honlapját érdemes követni, illetve Tabetha Boyajian és Jason Wright gyakorlatilag élőben zajló közvetítését twitteren.

Hozzászólás

hozzászólás