Így vadászhat Ön is a Gaia adatbázisában értékes zsákmányra!

4098

Az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia küldetése közel kétmilliárd objektum felmérésével galaxisunk legnagyobb skálájú és legpontosabb háromdimenziós térképét készíti el. Eddigi munkája során tízmillió változócsillagot is észlelt, amelyek vizsgálata az asztrofizika számos területéhez hozzájárul, lehetővé téve többek között a csillagok belső szerkezetének megértését, exobolygók felfedezését, valamint a galaktikus struktúrák feltárását.

A rengeteg változócsillag osztályozását a Gaia tudományos csapata gépi tanulás és mesterséges intelligencia segítségével automatizálta. Ez azonban nem egy tökéletes mechanizmus, és tudjuk, hogy néhány objektum rosszul van besorolva.

Most bárki bekapcsolódhat az adatok elemzésébe a Gaia kutatóinak irányításával – és immáron magyarul is elérhető a lehetőség!

A Gaia Vari klasszikus közösségi tudományra („citizen science”) alapuló projekt: hétköznapi emberek segítségét kérik, akik önkéntes kutatóként, akár előismeretek nélkül is kézzelfoghatóan hozzájárulhatnak valódi tudományos eredményekhez, sőt a csillagászat egyik legjelentősebb küldetéséhez. A Gaia Vari-ban való részvétellel változócsillagokat lehet osztályozni, helytelen besorolások kijavíthatók, illetve segíthetünk a klasszifikációs rendszer tanításában a Gaia következő adatközléséhez. Olyan felfedezéseket lehet tenni, amelyek csak az emberi szem és agy alakfelismerő képességének segítségével lehetségesek.

Ha közel áll a Kedves Olvasóhoz a csillagászat és a tudomány művelése – szakmabeliként, amatőrcsillagászként, oktatóként vagy csak érdeklődőként –, itt az idő a csatlakozásra: elindult a Gaia Vari második kampánya, a projektet pedig mostantól magyar nyelven is el lehet érni: https://www.zooniverse.org/projects/gaia-zooniverse/gaia-vari?language=hu

De hogy mi is pontosan a feladat?

A Gaia Vari kutatói arra kérik a résztvevőket, hogy osztályozzák az egyes változócsillagokat a fénygörbe, a Hertzsprung–Russell-diagram és a Tejútrendszerben való elhelyezkedés alapján.

Ehhez természetesen megadnak minden szükséges segítséget: az útmutató („Tutorial”) és a Field Guide bárkit megtanít mindenre, amit tudni kell, legyen szó az ábrák értelmezéséről vagy a változócsillag-típusok jellemzőiről.

Váljon Ön is önkéntes változócsillagásszá, tanuljon ezekről az izgalmas égitestekről, és járuljon hozzá a legújabb tudományos eredményekhez! A Gaia Vari várja a csatlakozását!

Hozzászólás

hozzászólás