Irány a Derültség Tengere: útnak indult a Hold felé a SpaceIL űrszonda

5159

Elindult a Hold felé Izrael első holdszondája, amely a tervek szerint egy leszálló egységet fog égi kísérőnk felszínére juttatni a Mare Serenitatis (Derültség Tengere) területén. Takarékos technikai megoldással, többszöri pályamódosítással, lassan éri el a Holdat, a tervek szerint majd ez év áprilisában.

A holdfelszíni sima leszállás megvalósítására 2011-ben alakult meg a SpaceIL elnevezésű izraeli űrvállalkozás, amelyet a 30 millió amerikai dollár összdíjazású Google Lunar X-prize (GLXP) versenyre is beneveztek. Azonban végül a versenyen nem hirdettek győztest. Ennek ellenére a vállalkozást továbbvitték, megtervezték és megépítették a holdszondát. A SpaceIL alapvetően egy nonprofit szervezet, amely tudományos és technológiai, valamint ezek oktatását célzó program, alapvető célkitűzése a Hold elérése és égi kísérőnk kutatása. A SpaceIL holdszonda az ószövetségi Beresit (Beresheet, vagyis „Genezis”) nevet kapta.

A SpaceIL holdszonda az Elon Musk által vezetett SpaceX amerikai magán űrvállalkozás Falcon 9 hordozórakétájával indult útnak a floridai Cape Canaveral űrkikötőből, az Amerikai Légierő 40-es kilövőpadjáról (CCAFS SLC-40), magyar idő szerint 2019. február 22-én hajnali 02:45-kor.

A Falcon 9 indítása a floridai Cape Canaveralból a SLC-40 kilövőpadról magyar idő szerint 2019. február 22-én 02:45-kor. A hasznos teher három űreszköz: SpaceIL Beresit holdszonda, egy indonéz távközlési hold és egy amerikai kísérleti mesterséges hold (kép: SpaceeX, SpaceIL).

A Falcon 9 egyébként egyszerre három, különböző rendeltetésű űreszközt is magával vitt: a SpaceIL Bereshit holdszondát, egy indonéz távközlési mesterséges holdat (PT Pasalik Satelit Nusantara cég PSN-6 (Nusantara Satu)) holdját, valamint egy amerikai kísérleti mesterséges holdat is.

A Falcon 9 először alacsony Föld körüli pályára helyezi a SpaceIL-t, ezután pedig lassan, többszöri pályamódosítás után éri majd el a Holdat 2019. április 4-én. Például a Föld felszíne feletti 400 km magasságú pályát csak március 20-án éri el, és utána egyre elnyújtottabb ellipszispályákon közeledik a Hold felé, míg április elején az ellipszispálya földtávolpontja (apogeum) már a Holdnál lesz. A Holdra szállás tervezett időpontja április 11-e. (Véletlen-e vagy sem, de éppen az Űrhajózás Napja előtt, annak előestéjén.)

A SpaceIL űrszonda többszöri pályamódosításokkal éri majd el a Holdat 2019. áprilisában (kép: SpaceIL)

A SpaceIL Beresit (Beresheet) leszállóegysége mintegy 2 méter ármérőjű és 1,5 méter magas, nyitott vázszerkezetű űreszköz, amelynek teljes tömege 500 kg, amelyből 400 kg az üzemanyag.

A SpaceIL Beresit (Beresheet) angol gyártmányú, LEROS MMH/MON típusú újraindítható apogeum hajtóművel ellátott leszállóegységének tervezett leszállóhelye a Hold Mare Serenitatis (Derültség Tengere) medencéjének északi részén kijelölt mintegy 15 km átmérőjű terület. A tudományos műszerparkot egy magnetométer és egy lézertükör alkotja. A holdi mágneses tér, valamint a felszíni mágnesség mérésére szolgáló magnetométer az izraeli Weizmann Tudományos Kutató Intézetben készült, a lézertükör pedig a NASA Goddard Űrkutatási Intézetben (GSFC). Látványos felvételek várhatók a Beresit Ruda optikával felszerelt 8 megapixeles, színes (RGB) CCD kamerájától (IMPERX Bobcat B3320), amelynek látómezeje 60×80 fokos, ami nagyjából egy 21 mm-es objektívű DSLR fényképezőgépének felel meg. Mivel a Beresit (Beresheet) leszállóegységnek nincs hőmérséklet-szabályozása, vagyis a holdi magas napállásnál felforrósodik, illetve a holdi éjszakán nagyon lehűlhet, az egység működési idejét és programját csak két naposra tervezik.

A SpaceIL izraeli holdszonda leszállóegységének tervezett landolási helye a Hold Mare Serenitatis (Derültség Tengere) medencéje (nagy kék körön belüli terület) északi részén lesz, a kisebb átmérőjű kék körvonalon belül (kép: SpaceIL)

A Holdon már sima leszállásokat végrehajtott orosz, amerikai, illetve kínai holdszondák után most Izrael a negyedik ország, amely űreszközzel leszállást készül végrehajtani kísérőnkön. A Holdat természetesen más űrügynökségek és országok is kutatták és kutatják is még a jövőben: például az ESA (Európai Űrügynökség), India és Japán. Utóbbiak űreszközei előre eltervezett módon becsapódtak a holdfelszínbe, de még nem volt tervezett, sima leszállást célzó holdmissziójuk.

A Hold kutatásával kapcsolatos tudományos célkitűzések mellett a SpaceIL küldetésének főleg demonstrációs, illetve kereskedelmi célja van, nevezetesen a különböző magáncégek és űrtechnológiai vállalkozások, valamint a kulcsfontosságú hordozórakéta-gyártó cég, a SpaceX bevonása egy űrmisszió megvalósításába.

Felmerül a kérdés, miből telt a kis Izrael államnak egy mintegy 100 millió amerikai dollárba (28 milliárd forintba) kerülő nonprofit űrvállalkozásra? A költségek nagy részét főleg magánszemélyek, valóban önzetlen filantrópok adták össze, legfőképpen Morris Kahn 88 éves dél-afrikai-izraeli milliárdos, de a SpaceIL program az Izraeli Űrügynökség (ISA) és az Israel Aerospace Industries (IAI) állami repülőgépgyár támogatását is megkapta. A SpaceIL holdszonda újdonsága az is, hogy ez lesz az első izraeli űreszköz, amely Föld körüli pályán túlra kerül, valamint ez lesz az első magán űreszköz a Holdon, ugyanis az eddigiek az adott országok állami költségvetésein és nagyrészt állami űrügynökségek, vállalatok keretein belül, vagy azok közötti együttműködésekkel valósultak meg.

A hír megjelenését a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 “Kozmikus hatások és kockázatok” projekt támogatta.

Források:

Hozzászólás

hozzászólás