Lenyűgöző felvétellel kápráztat el bennünket az első születésnapját ünneplő James Webb-űrtávcső

7025

Kozmikus szomszédságunktól az idők kezdetének fiatal galaxisaiig számtalan tudományosan értékes és egyúttal szemet gyönyörködtető felvételt köszönhetünk az optikai megfigyelő csillagászat zászlóshajójának, a NASA, az ESA és a CSA által épített és működtetett, 6,5 m főtükörátmérőjű James Webb-űrtávcsőnek (JWST). Azt, hogy a Webb külön kategóriát képvisel a csillagászati eszközök között, mi sem mutatja jobban, mint hogy a JWST-nek eddig lényegében minden egyes felvétele újabb és újabb felfedezésekhez vezetett.

A tőlünk 390 fényévre található Rho Ophiuchi nevű felhőkomplexum mintegy 50 Naphoz hasonló tömegű fiatal csillaggal, és számos további születőben lévő társukkal a James Webb-űrtávcső egy éves működésének jubileumi felvételén. A fotó a JWST NIRCam nevű kamerájával készült. (Itt elérhető a felvétel eredeti felbontásban – 135 MB.) Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI, Klaus Pontoppidan (STScI).

A másfél éve felbocsátott, de tudományos küldetését éppen egy éve megkezdő JWST e jeles évforduló alkalmából lenyűgöző fotót készített a hozzánk legközelebbi csillagkeletkezési régióról, a Rho Ophiuchi felhőkomplexumról. A tőlünk mindössze 390 fényévre gomolygó képződményben közelsége miatt rendkívüli részleteket tár fel a ma közzétett felvétel. A képen mintegy 50 fiatal csillag látható, melyek többsége a Naphoz hasonló, vagy annál valamivel kisebb tömegű.

A legsötétebb régiók fényt leárnyékoló sűrű felhőiben jelenleg is újabb és újabb csillagok keletkeznek. A felvétel legszembetűnőbb képződményei a vörössel ábrázolt molekuláris hidrogénből álló gáznyalábok. Ezek a fiatal csillag megszületésének első látványos jelei. Amikor a csillag sugárzása áttöri a létrejöttéhez anyagot biztosító, őt minden irányból körülvevő por- és gázfelhőt, azt elsőként a legkisebb ellenállást tanúsító irányokban, a forgástengely mentén, a csillagot körülölelő anyagbefogási – később bolygókeletkezési – korongra merőlegesen teszi. Ekkor a sötét felhőből előtörő, a két átellenes pólus irányba kilövellő gáznyaláb kezd növekedni a képződmény körül, mint egy újszülött külvilág felé kiterjesztett karjai.

Ugyanakkor az S1 jelű csillag a kép bal alsó fertályában kékesfehérre festi fényével a születéséből visszamaradt, mostanra megritkult, és immár átlátszó poros felhőmaradványt. Ez az egyetlen Napnál lényegesen nagyobb tömegű csillag a régióban. Egyes csillagok körül pedig a későbbi bolygók születési helyéül szolgáló protoplanetáris, azaz bolygókeletkezési korongokról árulkodó árnyékok is láthatóak.

A Webb Rho Ophiuchiról készült fényképe a csillagok születésének egy múló pillanatába enged minden korábbinál részletesebb betekintést a szakemberek számára. A mi Napunk is hasonló körülmények közt jött a világra, ám azok az idők, csillagunk születésének nyomai mára nagyrészt a múlt homályába vesztek. Így a Rho Ophiuchi és a hozzá hasonló csillagbölcsők nyújtják a legjobb lehetőséget saját csillagunk keletkezésének pontosabb megértésére is.

A James Webb-űrtávcső lenyűgözően sikeres első éven van túl, amit remélhetőleg még hasonlóan eredményes évek hosszú sora fog követni. Az első év az űrtávcső lehetőségeinek kitapasztalásával is telt. A csillagászok egyöntetű vélekedése szerint a JWST gyakorlatban bemutatott teljesítménye még az egyébként igen magas várakozásokat is túlszárnyalta. Mi itt a Csillagászat.hu-nál pedig biztosak vagyunk benne, hogy még sok-sok éven át biztosítanak számunkra témát a JWST segítségével elért újabb és újabb felfedezések.

Forrás: NASA, ESA, CSA

Hozzászólás

hozzászólás