Megújult a csillagaszat.hu!

4201

Tizenkét év még egy ember életében is hosszú idő, hát még egy internetes oldal történetében. 2013 után ismét újragondoltuk a csillagaszat.hu körvonalait, megjelenését, illetve immár támogatjuk a mobileszközökre optimalizált megjelenést is.

2005 októberében, hosszas előkészítő munkák után indult a Magyar Csillagászati Egyesület  hírportálja, Kereszturi Ákos alapító főszerkesztő vezetésével. Az alapításról, kezdeti tervekről, szándékokról és eredményekről Kiss László és Kereszturi Ákos írt részletesen a Magyar Tudományban (2008. augusztus: „hirek.csillagaszat.hu – tapasztalatok egy nonprofit tudományos-ismeretterjesztő hírportállal”), amelynek fő következtetései mindmáig megállják helyüket: a csillagászat egyike a legnagyobb közérdeklődést kiváltó tudományoknak, a hazai csillagászati szervezeteknek pedig fontos vállalása, hogy szakmailag korrekt, ugyanakkor közérthető módon tájékoztassák az érdeklődőket a tudományunk legfrissebb eredményeiről.

Az MCSE és kisebb-nagyobb támogatók által finanszírozott hírportál legutóbbi nagy frissítését a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja és konzorciumi partnerei által elnyert TÁMOP-projekt keretében hajtottuk végre. Ennek mindmáig látható jele az összes oldalunk alján látható „Ég és Föld vonzásában – a természet titkai” banner, amit a pályázat előírásait követve kell fenntartanunk egészen 2019-ig. A 2013 és 2014-ben futó tudománykommunikációs projekt bőséges aktivitásaiból a csillagaszat.hu fenntartása volt a hosszútávú vállalás és jól láthatóan ez sikerült is mindeddig.

Olvasóink részéről hosszú ideje vissza-visszatérő igény a mobileszközökre optimalizált megjelenés bevezetése. A látogatói statisztikáinkból is látható, hogy hírfogyasztóink egyre nagyobb hányada mobiltelefonon, tableten olvassa cikkeinket, így az igény kielégítése kiemelt fontosságot kapott a jelen frissítés kialakítása során.

Legújabb honlap-megújulásunk is kapcsolódik szakcsillagászok által elnyert nagyobb pályázatokhoz. A tartalomjegyzékünkben külön pontként szereplő GINOP KHK és GINOP TAO az MTA CSFK Csillagászati Intézetéhez köthető két projekt, a „Kozmikus hatások és kockázatok”, illetve a „Tranziens Asztrofizikai Objektumok” végrehajtásához köthető cikkekhez vezetnek, ami jelzi, hogy a csillagaszat.hu mára nem csak a csillagászat iránt érdeklődőket szolgálja ki, hanem a hazai szakmai szervezetek számára is megfelelő megjelenési felületet biztosít.

Minden kedves Olvasónak nagy örömmel adjuk át a megújult csillagaszat.hu oldalt és bízunk a változások kedvező fogadtatásában!

Hozzászólás

hozzászólás