Mi lesz most Arecibóval?

7045

A világ sokáig legnagyobb, méltán híres és közismert egytányéros, nem mozgatható rádiótávcsöve volt az arecibói 305 m átmérőjű teleszkóp, aminek végnapjairól és szívszorító pusztulásáról több cikkünkben is beszámoltunk. Az Amerikai Egyesült Államok társult államában, a karib-tengeri szigetországban, Puerto Ricóban lévő obszervatórium a baleset révén igen nehéz helyzetbe került. A címben feltett kérdésre ma még természetesen senki, így mi sem tudjuk a választ, de cikkünkben igyekszünk összefoglalni a jelenlegi helyzetet és kilátásokat.

A 305 m-es Arecibo Rádiótávcső fénykorában, épségben. Forrás: internet (eredeti forrás ismeretlen).

Noha a teljes körű működését éppen 2020-ban megkezdő 500 m átmérőjű kínai FAST rádióteleszkóp letaszította trónjáról, az Arecibo Obszervatórium közel 60 éve megépült 305 m-es rádiótávcsöve több tekintetben is világelső maradt. Egyrészt a FAST-nál rövidebb hullámhosszakon is tudott működni, de legnagyobb előnye az volt, hogy radarként is lehetett használni, így a Naprendszer bolygóiról és kisbolygóiról, köztük a földsúroló égitestekről szolgáltatott pótolhatatlan adatokat.

Az arecibói rádiótávcső reflektorfelülete fölött 160 m magasságban, három kábelköteg által tartott 900 tonnás fókuszplatform 2020. december 1-jén zuhant a mélybe, mivel a korábbi hónapok két kábelszakadását követően a megmaradt struktúra már nem bírta el a terhelést. A drámai esemény, amelyről több videofelvételt is közzétettek, megpecsételte a műszer sorsát. A rádiótávcső javíthatatlanná vált, így kivonják a használatból és lebontják, a romokat eltakarítják. Természetesen sokan szeretnének egy új, hasonló, de a modern kor technikai színvonalán megépült, és újabb igényeknek is megfelelő műszert a régi helyén. Leginkább egy olyan rádióantennát, ami elődjéhez hasonlóan radarként is használható.

A rádióteleszkóp az összeomlás után. Forrás: Ricardo Arduengo/AFP – Getty Images.

Puerto Rico leköszönő kormányzója, Wanda Vázquez Garced 2020. december legvégén 8 millió dolláros támogatást hagyott jóvá az obszervatórium számára, a rádiótávcső újjáépítésének támogatására. Noha annak fényében, hogy az Amerikai Egyesült Államok obszervatóriumot fenntartó Nemzeti Tudományos Alapja (National Science Foundation – NSF) 2020 augusztusa óta már 5 millió dollárt költött a kialakult helyzet kezelésére és a távcső tartószerkezetének vizsgálataira, nyilvánvaló, hogy a most megítélt helyi támogatás jelképes csupán. Mindenesetre a nem túl tehetős társult állam lehetőségeihez mért összeg kifejezi a helyiek igényét az óriástávcsővel támogatott obszervatórium további működésére. Természetesen fontos szempont az is, hogy az Arecibo Obszervatórium helyi szinten jelentős munkaadónak számít. A kormányzó hangsúlyozta, hogy az intézet fennmaradása közérdek, és reméli, hogy Puerto Rico segítségét az Egyesült Államok kongresszusának és az NSF-nek a támogatása fogja követni, amiből új rádiótávcső épülhet, és fennmaradhat ez az értékes tudományos és oktatási központ.

Az NSF mindenesetre közleményben szögezte le, hogy egy ilyen óriástávcsőhöz hasonló nagy léptékű infrastruktúra létesítését több éves és jól definiált folyamat előzi meg, amelynek keretében felmérik a tudományos közösség igényeit, kikérik a kutatók és más érintettek véleményét, figyelembe veszik a kulturális és környezeti hatásokat, valamint együttműködnek az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusával is. Minthogy az areciboi rádiótávcső csak a közelmúltban omlott össze, egyelőre nem tudnak nyilatkozni a jövőbeli tervekről, de a kongresszussal közösen dolgoznak a problémán.

Az NSF hangsúlyozta azt is, hogy bár a távcsövet lebontják, az obszervatóriumot nem zárják be. A 305 méteres távcső archív adatain továbbra is dolgoznak, és keresik annak a módját, hogy az intézet többi eszközével, köztük egy 12 méteres rádiótávcsővel és egy LIDAR eszközzel minél hamarabb folytatódhasson a munka. Jelenleg a romeltakarítás folyik, és szeretnének Puerto Rico kormányával közösen új lehetőségeket biztosítani a tudományos és a helyi közösség számára is.

Egyelőre tehát Arecibo jövőjéről semmi biztosat nem tudunk, azt viszont igen, hogy nem ez lesz az utolsó hírünk az obszervatóriumról.

Források: NSF, elnuevodia.com

Hozzászólás

hozzászólás