Mit jelent a Mars konjunkciója és miért számít?

5983

Hamarosan pár hétre elcsendesednek a rádiók a Föld és a NASA Mars bolygót kutató eszközei között. A Mars és a Föld ugyanis a Nap átellenes oldalán lesz, mely periódust Mars konjunkciónak nevezünk. A Nap hatalmas koronájából kiáramló forró, ionizált gáz ugyanis ezen időszak alatt nagy mértékben zavarja a rádiójeleket. Így ha a mérnökök megkísérelnének kommunikálni bármilyen eszközzel a Marson, a parancsok sérülhetnek, megjósolhatatlan viselkedést váltva ki a mélyűrt kutató szerkezeteinkből.

Ezen az animáció illusztrálja a Mars együttállását a Nappal (konjunkció), azt a periódust, amikor a Mars és a Föld a Nap átellenes oldalán helyezkedik el. Ezen időszak alatt a Nap koronájából kiáramló töltött részecskék megzavarhatják az űreszközök és a Föld között zajló rádiókommunikációt. (NASA/JPL-Caltech)

Éppen ezért a biztonság kedvéért, amikor a Mars eléggé eltűnik a Nap koronája mögött ahhoz, hogy fennálljon a rádió interferencia veszélye, a mérnökök nem küldenek parancsokat. Roy Gladden, a NASA Mars Relay Network vezetője elmondta, hogy már hónapok óta készülnek erre az időszakra. Továbbra is gyűjtenek majd tudományos adatokat a Marsról, egy keveset pedig meg is próbálnak hazaküldeni. Parancsokat viszont nem fognak küldeni, nehogy valamilyen sérült jel miatt veszélybe sodorják az eszközöket.

Mikor történik mindez?

Az ilyen fajta együttállás kétévente következik be,  ezúttal pedig a parancsok visszatartása idén augusztus 28-tól szeptember 7-ig fog tartani. Némely küldetések csoportjai már korábban megkezdték a rádiócsendet a moratóriumra készülve. Alább látható egy rövid, angol nyelvű videó, mely bemutatja az együttállás időszakát:

Mi történik az űreszközökkel? 

Bár némely berendezés, különösképpen a kamerák, melyek nagy mennyiségű adatot termelnek, inaktívak lesznek, a NASA marskutató eszközei folytatják tudományos működésüket. Mindösszesen csak annyit jelent az átmeneti parancsszünet, hogy sokkal egyszerűbb teendő-listájuk lesz, mint általában.

A Mars felszínén járó Curiosity rover nem halad tovább, míg az InSight leszállóegysége nem fogja mozgatni robotikus karját. A Mars felett keringő egységek közül mind az Odyssey, mind a Mars Reconnaissance Orbiter is folytatja a Curiosity és az InSight adatainak összegyűjtését, hogy a Földre visszasugározzák. Ugyanakkor csak az Odyssey fogja megkísérelni ezt a hazaküldést, mielőtt a konjunkció véget ér. Mindeközben egy másik keringőegység, a MAVEN továbbra is gyűjteni fogja saját tudományos adatait, de semmilyen adattovábbítást nem fog végezni. Mindez azt jelenti, hogy átmeneti szünet várható a Curiosity, az InSight és más Mars-missziók nyers képeinek érkezésében. A Mars konjunkciója ugyanis természetesen minden küldetést érint, nem csupán a NASA egységeit.

Mi történik, ha véget ér a konjunkció? 

Amint az együttállás véget ér, az űreszközök átküldik adataikat a Földön telepített hatalmas rádióantenna-rendszerbe, mely a NASA Deep Space Network nevet viseli. Mérnökök körülbelül 1 héten keresztül fogják letölteni az adatokat, mielőtt a megszokott működéshez visszatérnének. Ha a csoportok úgy találják, hogy bármely összegyűjtött adat sérült, azokat általában a parancs-moratórium véget értével, szeptember 7-én megkísérlik újra visszaküldetni a Földre.

Forrás: NASA JPL

Hozzászólás

hozzászólás