Napenergia egyenesen az űrből: kínai menetelés a világűr hasznosítása felé

6860

Az emberiség rengeteg energiát használ fel, és bár itt a Földön is sokban hozzájárul ennek előállításához a napenergia, kutatók már régóta pedzegetik, hogy jóval hatékonyabb lenne az űrben gyűjteni a Napból érkező energiát. Jelenleg úgy fest, Kína lesz az első, amely megvalósítja ezt a tervet, miután kijelentették, hogy a Földtől 36 ezer km távolságra keringő űrbéli erőművet szeretnének építeni.

Az űrbe telepített állomások nagy előnye, hogy azelőtt lennének képesek a Nap energiáját összegyűjteni, hogy az a légkörben disszipálódik. Ezen kívül stabilabb energiaforrások is lennének, mert az időjárás, évszakok és a napszakok okozta fluktuációk is mind elkerülhetőek lennének.

Az ötlet már évtizedek óta létezik, az USA és Japán kutatói is dolgoztak már hatékony megoldásokon. De az akár 1000 tonnás, hatalmas, ipari méretű állomások űrbe juttatása óriási akadályt jelent. Ennek a megoldására vetették fel a kínai kutatók, hogy helyben, 3D nyomtatással készítenék el és szerelnék össze a szerkezeteket, ezzel elkerülve, hogy a nehéz állomásokat rakétával kelljen felbocsájtani.

Az erőművek fotovoltaikus cellákkal gyűjtenék a Nap energiáját, melyet utána mikrohullámú jelek formájában küldenének vissza a Földre. Az itt telepített fogadóállomások ezután a jelet elektromos árammá alakítanák, mely alkalmas lenne például elektromos autók feltöltésére is, az állami média nyilatkozata szerint.

Kína Csungking városában már folyik a napenergia-üzem projekt tesztelésére tervezett létesítmény építése. A kutatók terv szerint 2021 és 2025 között kis méretű erőműveket fognak építeni és a sztratoszférába küldeni, melyet 2030-ban megawattos, 2050-re pedig gigawattos méretű erőművé bővítenek majd.

Forrás: Nature

Hozzászólás

hozzászólás