Jelentkezz a 2019-es AstroCamp csillagásztáborba!

3389

2019. április 1-jétől lehet jelentkezni az Európai Déli Obszervatórium (ESO) által támogatott AstroCamp nyári csillagásztáborba. A Portói Egyetem Csillagászati Intézete által szervezett AstroCamp egy fizikai és csillagászati témájú tudományos ifjúsági program, melynek célja a kíváncsiság felébresztése, és a kritikus gondolkodás ösztönzése. A kéthetes tábort 2019. augusztus 4–18. között rendezik nyugalmas, a városi pezsgéstől távoli környezetben. A programokat 40 ország, köztük az összes ESO tagország legfeljebb 3 évvel az egyetem megkezdése előtt álló középiskolásának szánják.

Augusztus 5. és 19. között rendezték meg a 2018-as nyári csillagászati tábort (AstroCamp 2018), amelynek a Portugália északi részén fekvő Corno de Bico Tájvédelmi Körzet Környezetvédelmi Oktatásért és Nevelésért Központ adott otthont. A tábor középiskolásoknak szervezett nyári csillagászati program célja, hogy olyan fiatalokat hozzon össze, akiknek esetleg különböző a háttere és az élethelyzete, de egy a szenvedélye: a csillagászat. Forrás: ESO.

A változatos előképzettségű résztvevők két kurzust fognak elvégezni, amelyek mindegyike előadásokból, feladatokból és végül vizsgából áll. Ezen kívül számos további program is tarkítja az eseményt:

  • Szabad szemes és távcsöves észlelés a kitűnő éjszakai égbolt alatt, többek közt a Perseida-meteorraj megfigyelése.
  • Skype konzultáció különböző országok csillagászaival és fizikusaival.
  • Számítógépes adatfeldolgozási gyakorlat a világ vezető távcsöveinek megfigyeléseivel.
  • Szabadidős programok, mint túrázás, sportolás, filmklub.

Az idei AstroCamp táborra 2019. április 1–30. között lehet jelentkezni. A jelentkezéshez motivációs és ajánlólevelet, valamint a jelentkező tudományos tevékenységének bemutatását is mellékelni kell.

Az AstroCamp weblapján a jelentkezők a motivációs levél, tanáraik pedig az ajánlólevél megírásához találnak iránymutatást. A motivációs levelük és tudományos tevékenységük értékelése alapján második körbe kiválasztott jelöltekkel a szervezők a május 25–26-i hétvégén Skype interjút fognak készíteni. A sikeres jelentkezőket június 1-ig értesítik, a részvétel megerősítésének, valamint a papírok kitöltésének pedig 2019. június 10-e a határideje. A tábor honlapján minden szabály és tudnivaló megtalálható.

Az ESO tagországok valamelyikéből érkező legjobb jelentkező a részvételi díjat (kb. 400 euró teljes ellátással, szállással és programokkal), a portoi repülőtéri transzfert, valamint biztosítást magába foglaló ösztöndíjat is elnyer. A Portoba való eljutás útiköltségét a támogatás nem tartalmazza.

Az érdeklődők a 2019-es AstroCamp táborral kapcsolatban további részleteket tudhatnak meg a március 2-án tartandó online ismertetőből.

Forrás: ESO

Hozzászólás

hozzászólás