Műholdról is megörökítették a kisbolygó-becsapódást

1728

Lassan érkeznek az újabb és újabb pozitív megfigyelések a 2008 TC3 jelű kisbolygó kedd hajnali becsapódásáról. A már említett repülőgépről észlelt felvillanáson túl kanadai csillagászok egyik kenyai infrahang-figyelő állomása detektálta a robbanás emberi fül számára nem hallható hangját. A 20 Hz és 0,001 Hz közötti, tehát a fülünk számára érzékelhetőnél sokkal lassabban rezgő hanghullámokat a természetben szelek vagy földrengések keltik. Légköri terjedésük sokkal gyengébben csillapodik, mint a normál hangokra, így nagyon messzire elhallatszanak. Ezeket a tulajdonságokat használják ki a szeizmológusok és a légköri meteorrobbanásokat kutató csillagászok is. Egy 1 kilotonnás légköri robbanás (a robbanás energiája 1000 tonna TNT felrobbanásakor felszabaduló energiával egyezik meg) 2000-3000 km-ről is hallható, míg a megatonnás események az egész légkört megrezgetik.

 

A kenyai infrahang-észlelő állomás helyét (háromszög), a beérkezett jel irányát (fekete vonal) és a légkörbe érkezés előre jelzett helyét (piros pont) mutató ábra.

Peter Brown (University of Western Ontario) beszámolója szerint a kenyai állomás október 7-én 05:10 UT-tól néhány percen keresztül észlelt rezgéseket Szudán felöl. A hang terjedési sebességét figyelembe véve a hullámok 02:43 UT-kor lehettek legközelebb a becsapódás előrejelzett helyéhez, ahol 02:46 UT-ra várták a légkörbe érkezést. A rezgések periodikus ismétlődése alapján 1,1-2,1 kilotonnára becsülik a robbanás energiáját, ami jó egyezésben van az előzetesen várt 0,9-1,0 kilotonnával.

A Meteosat 8 műhold felvételeiből összeállított képen Észak-Szudán felett látható a meteor tűzgömbje. A kinagyított képen a 3 km hosszú csóva is sejthető.

Jiri Borovicka (Czech Academy of Sciences) és Zdenek Charvat (Cseh Hidrometeorológiai Intézet) a Meteosat 8 meteorológiai műhold felvételeit elemezve bukkant a légkörben izzó meteor nyomára. Az űreszköz tucatnyi hullámhosszon készít felvételeket 5 percenként. A 02:45 UT környékén készült képek mindegyikén látszik a tűzgömb, a 02:40-es és 02:50-es képek viszont semmit sem mutatnak. A vizuális és közeli infravörös képeken a meteor Észak-Szudán fölött, a k.h. 32,16 fok, é.sz. 20,97 fok koordinátáknál látható. Az egyik hullámhosszon a meteor 3 km hosszú csóvát húz maga után! A megfigyelések további elemzése segít majd feltárni az események pontos menetét, még ha emberi szem közvetlenül nem is látta a jelenséget.

Hozzászólás

hozzászólás