Ismeretlen gyűrűívekre bukkantak a Szaturnusz körül

1113

Két különleges gyűrűívet fedeztek fel a Szaturnusz körül a Cassini űrszonda felvételeit elemző kutatók. A gyűrűív kifejezés azt jelenti, hogy a képződmény nem éri teljesen körbe a bolygót, csak egy bizonyos szakaszon található anyag. A most felfedezett ívek nem egyediek, ám minden korábbi eredménynél jobban alátámasztják az a régi sejtést, hogy a hasonló gyűrűket, gyűrűíveket a közelükben található holdak porladása látja el anyaggal. Mindkét, az R/2006 S 5 és R/2007 S 1 jelzést kapott ívben ismerünk egy-egy néhány km átmérőjű holdat, melyek az alábbi felvételen is jól látszanak. A jelölésekben az R a "ring" (gyűrű angolul) szóra, az évszám a felfedezés évére, az S a Szaturnuszra
utal, a sorszám pedig azt mutatja, hogy az adott évben ez már hányadik
újonnan felfedezett gyűrű.

 

Két gyűrűív egy felvételen. A holdak és a Cassini szerencsés helyzete folytán sikerült egy felvételen megörökíteni az anyagíveket és a bennük élesen fénylő holdakat. 

Az R/2006 S 5 a Methone, az R/2007 S 1 az Anthe nevű hold pályája mentén található. Mindkét kísérő rezonanciában van a sokkal nagyobb méretű Mimas holddal, amely gravitációs hatásával ide-oda mozgatja az apróbb holdakat a pályájuk mentén. A most felfedeztt gyűrűívek jelentőségét az adja, hogy abban és csak abban a tartományban láthatók, ahol a holdak is ide-oda mozognak pályájuk mentén. Ez az Anthe esetében például +/- 7 fokot jelent.

Hozzászólás

hozzászólás