Hol is ért Holdat a kínai holdszonda?

1716

A Chang’e-3 kínai holdszonda az eredetileg tervezetthez képest jóval keletebbre szállt le a Holdon az Esők Tengere (Mare Imbrium) területén van, de nem közvetlenül a Szivárvány-öbölben. A szonda több mint 160 km-rel keletebbre ért Holdat a kijelölt leszállási helytől.

A Chang’e-3 kínai holdszonda a következő holdrajzi koordinátájú helyen landolt a Hold felszínén: nyugati hosszúság 19,51 fok, északi szélesség 44,12 fok. A tényleges leszállóhely tehát az Esők Tengere (Mare Imbrium) területén van, de nem a Szivárvány-öbölben, a Laplace A kráter közelében, mint ahogy azt eredetileg tervezték, hanem attól mintegy 162 km-re keletre. Több híradás a leszállás tényleges helyének az eredetileg tervezett Szivárvány-öblöt jelölte meg, de végül is a „nyílt tengeren” van a tényleges leszállóhely a Mare Imbrium területén.

A Chang'e-3 holdszonda leszállási zónája a Szivárvány-öböl és az Esők Tengere északi vidéke között húzódik (kép: CCNTV hírek és www.universetoday.com).
A Chang’e-3 holdszonda leszállási zónája a Szivárvány-öböl és az Esők Tengere északi vidéke között húzódik (kép: CCNTV hírek és www.universetoday.com).
A Chang'e-3 holdszonda tényleges leszállóhelye az Esők Tengerén a holdrajzi koordináták feltüntetésével. A leszállóhelyet egy kínai vörös zászlócska jelképezi (kép: CCNTV és Planetary Society).
A Chang’e-3 holdszonda tényleges leszállóhelye az Esők Tengerén a holdrajzi koordináták feltüntetésével. A leszállóhelyet egy kínai vörös zászlócska jelképezi (kép: CCNTV és Planetary Society).

Milyen jellegzetes holdfelszíni alakzatok közelében van a kínai holdszonda leszállóhelye? A Chang’e-3 leszállóhelye a Laplace F és Le Verrier kráterek között van, közelebb a Laplace F-hez, attól mintegy 40 km-re dél-délnyugatra. Egyébként a Laplace F mintegy 6 km átmérőjű kráter, amelynek koodinátái 19,8 fok nyugati hosszúság és 45,6 fok északi szélesség. A Le Verrier egy 20 km átmérőjű és 2,1 km mély kráter a nyugati hosszúság 20,6 fokánál és északi szélesség 40,3 fokánál. Ezektől a kráterektől északra egy feltűnő hegylánc, a Montes Recti (Egyenes-hegylánc) vonulata emelkedik ki az Esők Tengeréből. A közel nyugat-keleti irányban mintegy 90 km hosszan elnyúló hegység 1,8 km-re magasodik a Mare Imbrium fölé. A terület kis amatőrcsillagászati távcsövekkel könnyen felkereshető és a jellegzetes holdfelszíni alakzatok azonosíthatóak.

A Chang'e-3 leszállóhelye és a környezetében lévő holdi tájat, holdfelszíni alakzatokat szépen mutatja a kép. A holdszonda leszállóhelyét nyíl mutatja, A: Laplace A kráter az eredetileg tervezett leszállóhely, F: Laplace F kráter, amelynek közelében valójában Holdat ért az űreszköz, Straight Range: Montes Recti, vagyis Egyenes-hegylánc (kép: spaceports.hu).
A Chang’e-3 leszállóhelye és a környezetében lévő holdi tájat, holdfelszíni alakzatokat szépen mutatja a kép. A holdszonda leszállóhelyét nyíl mutatja, A: Laplace A kráter az eredetileg tervezett leszállóhely, F: Laplace F kráter, amelynek közelében valójában Holdat ért az űreszköz, Straight Range: Montes Recti, vagyis Egyenes-hegylánc (kép: spaceports.hu).

A Chang’e-3 leszállóegységének a leszállás folyamatát ellenőrző és vezérlő kamerája felvételei alapján a NASA Lunar Recconnaissance Orbiter (LRO) nagylátómezejű kamerája (LROC WAC) régebben az Esők Tengerének északi részéről készített felvételeit összevetették az Arizonai Állami Egyetem LRO kutatási csoportjának munkatársai és behatárolták a Chang’e-3 tényleges leszállóhelyét.

A Chang'e-3 holdszonda leszállóhelye a NASA LRO nagylátószögű kamerája által régebben készített felvételeken a legkisebb négyzetben vagy annak közvetlen közelében helyezkedik el. A leszállóhelyhez legközelebbi feltűnő kráter átmérője 450 méter. Az egyre kisebb oldalhosszúságú négyzetek a Chang'e-3 leszállást ellenőrző kamerájának látómezejét jelölik. Észak fent van, a kép 4,7 km x 4,7 km méretű (kép: NASA LRO/LROC SESE/ASU és spaceports.hu).
A Chang’e-3 holdszonda leszállóhelye a NASA LRO nagylátószögű kamerája által régebben készített felvételeken a legkisebb négyzetben vagy annak közvetlen közelében helyezkedik el. A leszállóhelyhez legközelebbi feltűnő kráter átmérője 450 méter. Az egyre kisebb oldalhosszúságú négyzetek a Chang’e-3 leszállást ellenőrző kamerájának látómezejét jelölik. Észak fent van, a kép 4,7 km x 4,7 km méretű (kép: NASA LRO/LROC SESE/ASU és spaceports.hu).

Források:

Kapcsolódó internetes oldalak:

Hozzászólás

hozzászólás