Chang’e-3: sikeresen leszállt a kínai holdszonda a Szivárvány-öbölben

1970

2013. december 14-én szombaton, magyar idő szerint 14:11-kor a kínai Chang’e-3 holdszonda landolt a Hold Szivárvány-öböl térségében. Ez 37 év után az első űreszköz, amely sima leszállást hajtott végre a Holdon.

Magyar idő szerint szombat kora délután 14:11-kor (13:11 GMT, 21:11 pekingi idő szerint) sikeresen leszállt a Hold felszínére a Chang’e-3 („Holdistennő”) kínai holdszonda. A szonda fedélzetén a hatkerekű kis robot holdjáró, a „Jade nyúl” ezek után megkezdheti a mintegy három hónapra tervezett küldetését égi kísérőnk felszínén a Szivárvány-öbölben (Sinus Iridium), a Laplace A kráter közelében.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy a Luna-24 szovjet automatikus holdszonda 1976-os sima holdraszállása után 37 évvel a mostani kínai holdszonda az első olyan űreszköz, amely ismét végrehajtotta a technikai bravúrt. Az eltelt évtizedekben csak olyan űreszközök érték el a Hold felszínét, melyek előre eltervezett módon becsapódtak (például a Lunar Prospector, SMART-1, Kaguya (SELENE), Chandrayaan-1,  Chang’e-1, LCROSS szondák).

20131214_a_kinai_holdszonda_leszallt_1

A Hold Szivárvány-öble (Sinus Iridium) és a Laplace A kráter, a Chang’e-3 holdjárművének tervezett kutatási körzete (kép: Space.com).

A december 1-jén útnak indított Chang’e-3 az előzetes terveknek megfelelően december 6-án ért a Hold közelébe, ahol sikeres pályamanőverek után a felszínétől mintegy 100 km-es magasságban húzódó közel körpályára állt. Meg kell említeni, hogy a kínai holdszonda pozíciójának és sebességének bemérését – amiből a pályaadatait sikerül meghatározni és pontosítani, az Európai Űrűgynükség (ESA) földi állomásai is segítették.

A szonda a Hold felszínétől mintegy 15 km magasságben kezdte csökkenteni a sebességét hat kisebb fékező és pályamódosító manőver által. A 15 km-en megkezdett leszállási manőver során a szonda sebessége másodpercenként mintegy 1,7 km-esről kezdett csökkenni és a felszínt automatikusan közelítette meg a leszállást segítő fedélzeti kamerája segítségével. A holdfelszíntől mintegy 100 méter magasságban a szonda függőleges tengelye a holdi helyi függőleges iránnyal párhuzamosra állt be. A kamera által közvetített képek alapján sikerült elkerülni a biztonságos leszállást akadályozó felszíni képződményeket, mint például a nagyobb sziklákat, krátereket. A holdfelszín elérése mintegy 750 másodpercig (12,5 percig) tartott. A szonda fékezését, irányítását és térbeli helyzetének stabilitását 28 kis hajtómű (és fúvóka) végezte. A holdfelszíntől mintegy négy méter magasságban a fő fékezőrakéta automatikusan kikapcsolt és a szonda simán leszállt a Hold felszínére. Érdekesség, hogy a leszállást a tervezetthez képest 30 perccel hamarabb sikerült végrehajtani.

20131214_a_kinai_holdszonda_leszallt_2

A Chang’e-3 kamerája által a leszállás közben készített kép a holdfelszínről (kép: Space.com és Kínai Nemzeti Központi Televízió, CCNTV).

20131214_a_kinai_holdszonda_leszallt_3

Kína első holdraszálló szondája, a Chang’e-3 (kép: Space.com).

Hova is érkezett pontosan a kínai űrkutatás legújabb mérföldkövét reprezentáló szonda? A Szivárvány-öböl egy kb. 240-260 km átmérőjű körből egy ívdarab az Esők Tengere (Mare Imbrium) északnyugati pereménél. Ez a karéj a holdi Jura-hegység, amely valójában még az Esők Tengerét létrehozó hatalmas becsapódást megelőző kisebb becsapódási medence pereme. Az eredeti alakzat holdi lávaanyaggal töltődött fel az Esők Tengere kialakulásakor, mintegy 3,2-3,85 milliárd évvel ezelőtt (Imbrium-kor a holdi rétegtani időskálán). Azt, hogy a Szivárvány-öböl emiatt egy viszonylag fiatalabb terület, az is mutatja, hogy csak néhány nagyobb becsapódási kráter van rajta és a felszín viszonylag sima a Hold más vidékeihez képest. Ettől függetlenül több redőgerinc is található a mare területeken, amelyek a láva kihűlésekor és összehúzódásakor keletkeztek, illetve ehhez kapcsolódó egykori tektonikus események következményei. A terveknek megfelelően egy ilyen redőgerinc közelében szállt le a Chang’e-3 holdjárműve a Laplace A kráter térségében.

Források:

Kapcsolódó internetes oldalak:

Hozzászólás

hozzászólás