Irány a Szivárvány-öböl! – képek az újabb kínai holdszondától

1373

Újabb űrszonda indításával folytatódott a kínai holdkutatási program: a Chang’e-2 ("Holdistennő")  2010. október 1-jén indult útnak a Szecsuán tartományban lévő Xichang Űrközpotból a "Hosszú Menetelés 3C" hordozórakétával. A szonda négy nap múlva megkezdte keringését a Hold körül. Több átmeneti pálya után egy holdkörüli ellipszis pályára tért rá, amelynek holdközelpontja a felszíntől 15 km magasan, holdtávolpontja pedig 100 km magasságban van.

Fedélzeti műszerei lényegében azonosak elődje, a Chang’e-1 tudományos felszerelésével, azonban az új holdszonda képfelvevő rendszere jóval nagyobb felbontású. Elődjéhez képest a Chang’e-2 emelt minőségű sztereokamerája 15 km-es magasságban kb. 1,5 méteres felbontású képek készítését teszi lehetővé, míg 100 km-re a felszíntől mintegy 10 méteres felbontással tud képfelvételeket készíteni. (Érdemes megjegyezni, hogy a 30-70 km magasságban a Hold felszíne felett keringő NASA LRO szonda 1 méteresnél jobb felbontású képeket tud készíteni.) A kínai űrtechnika fejlődését mutatja, hogy a Chang’e-2 szonda kamerája jobb, mint a Chang’e-1 képfelvevője, ami csak mintegy 100 méter körüli részleteket volt képes rögzíteni, ellenben szinte teljesen feltérképezte a Hold felszínét. Emlékeztetőül: a 2007. október 24-én indított Chang’e-1 a sikeres küldetése befejezéseként előre eltervezett módon 2009. március 1-jén becsapódott a Hold felszínébe a Mare Fecunditatis (Termékenység-tengere) vidékén.

A Szivárvány-öböl keleti széléhez közel lévő Laplace A-kráterről készült felvétel a Chang’e-2 nagyfelbontású kamerájával (kép: CNSA)

November 8-án a Kínai Űrkutatási Központ közzétett a Chang’e-2 első holdfelvételeiből válogatott képeket, köztük olyanokat is, amelyek felbontása 1,3 méteres, vagyis a javított, továbbfejlesztett képfelvevő rendszer kitűnően működik és beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A nyilvánosságra hozott holdfelvételek közül itt kettőt mutatunk be: egyet a Szivárvány-öböl keleti peremén lévő Laplace-kiszögellés (Promontorium Laplace) közelében lévő Laplace A-kráterről, illetve a Lacus Somniorum (Álmok-tava) területén lévő töredezett aljzatú Daniell-kráterről. Érdekességként megjegyezzük, hogy ez a kráter hasonlóan töredezett aljzatú, mint a közelében levő és feltűnő Posidonius-kráter. A Holdat észlelő amatőrcsillagászok pedig már kis távcsővel is felkereshetik ezeket a holdfelszíni alakzatokat.

A Daniell-kráter felűlről nézve. Az alakzatot ilyen rálátással és részletességgel a Földről nem figyelhetjük meg (kép: CNSA).

A tervek szerint a Chang’e-2 küldetésének fő célja a következő holdszonda, a Chang’e-3 programjának előkészítése. A Chang’e-3 egy leszállóegységet fog a Hold felszínére juttatni 2012-ben vagy 2013-ban. Ennek a tervezett leszállóhelye a Szivárvány-öbölben lenne és a mostani holdszonda fő feladata a leszállóhely feltérképezése. Ezután 2017 körül egy újabb kínai holdszonda egy talajmintagyűjtő holdjárót is magával visz, majd a begyűjtött mintát a Földre juttatja. A mai tervek szerint Kína első emberes holdraszállását 2025-re tervezi, míg India már 2020-ra szeretne embert küldeni a Holdra – az ázsiai űrverseny ezen a területen is tovább folytatódik.

Művészi elképzelés a Chang’e-2 kínai űrszondáról (kép: CNSA).

Kína második holdszondájának össztömege mintegy 2,5 tonna, fedélzeti tudományos műszerei között a sztereokamerán kívül lézeres magasságmérő, gamma- és röntgenspektrométer, valamint mikrohullámú érzékelő is van. A Chang’e-2 többlet hajtóanyagot vitt magával, ami azt jelentheti, hogy a tervezett hat hónapos alap-küldetésén túl még további pályamódosításokra lesz elegendő üzemanyaga és újabb programokat hajt majd végre. A lehetőségek közt szerepel, hogy a szonda elhagyja a Hold körüli térséget és bolygóközi útra indul, kipróbálva a kínai űr-irányító rendszereket, vagy pedig próbaút gyanánt visszatér a Föld közelébe, mint egy jövőbeli holdszonda a holdi talajmintával. A Chang’e-2 program teljes költsége mintegy 134 millió amerikai dollárt tesz ki.

Források:

Kapcsolódó internetes oldalak:

Hozzászólás

hozzászólás