Barangoljunk a Mars felszínén!

1234

A NASA legújabb Mars-szondája a HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) kamerájával minden eddiginél részletesebb képeket készített egy másik bolygó felszínéről. A Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) fedélzetén lévő műszer felvételei közül több mint 1200 darabot tettek nyilvánossá a nagyközönség számára. A mintegy 1,7 terabájtnyi képanyagot mindenki megtekintheti az interneten keresztül a Planetary Data System (PDS) adatbázisában.


Egykori vízfolyások nyomai a Holden-kráter peremén (NASA/JPL/University of Arizona)

A szakemberek fokozott várakozással és izgalommal kezdtek neki a most publikussá vált anyag elemzésének. "Ezek a képek fontos felfedezések százait rejthetik – csak időre van szükségünk, hogy megtaláljuk azokat." – nyilatkozta Alfred McEwen (University of Arizona), a HiRISE program vezetője. Egy-egy felvétel mintegy 6 km széles területet mutat a szonda 250-316 km-es repülési magasságából fényképezve, s a kamera a tervek szerint a következő, legalább másfél évben színes, fekete-fehér és sztereoképek ezreit készíti majd el, kb. 1 m-es felbontással – lefedve ezzel a Mars felszínének kb. 1 százalékát.


Egy érdekes kráter a déli féltekén (NASA/JPL/University of Arizona)

A tudományos kiértékelés 2006 novemberében kezdődött, míg a publikálásra szánt képek feldolgozása idén tavasszal fejeződött be. A tárhelyül szolgáló PDS adatbázist a NASA csaknem két évtizede működteti azzal a céllal, hogy az egyre növekvő adatmennyiséget folyamatosan rendszerezzék, s hogy a felvételek a jövőben is elérhetővé válhassanak bárki számára.

A HiRISE weboldalán lévő képek különböző felbontású verziókban tekinthetők meg. Az eredeti, kb. 1 gigabájt méretű képek megjelenítéséhez a szakemberek egy külön szoftvert készítettek, amely ingyenesen letölthető a projekt weblapjáról. Az IAS Viewer nevű program nem tölti le egyszerre az egész képet, hanem mindig csak azt a kinagyított részt, ami a felhasználó képernyőjén éppen látszik. Ezáltal a kisebb sebességű vagy korlátozott adatátvitelű hálózati kapcsolattal rendelkezők is gond nélkül csodálhatják a vörös bolygóról készített eddigi legjobb képeket.

Ízelítőül néhány eredmény a HiRISE már elemzett felvételeiből:

  • Kép egy becsapódási kráterről, melynek keletkezésekor mintegy százezer porlavina alakulhatott ki.
  • Új részletek a Juventae Chasma terület melletti síkságokon lévő, finoman rétegzett üledékes kőzetekről, melyeken érdekes, ismétlődő mintázatú rétegek láthatóak.
  • Ősi üledékes kőzetek a déli felföldeken.
  • Egy "fekete lyuk", azaz egy lehetséges barlang a Mars felszínén.
  • "Gejzírek" a déli pólus közelében, melyek valószínűleg az átlátszó szárazjég-réteg alatt lévő, nagy nyomású szén-dioxid gáz robbanásszerű kitörései
  • "Marsi pókok", a déli pólus környékén lévő csatornák, melyek folyásiránya látszólag felfelé mutat.

A szakemberek célja, hogy minél több, hasonlóan fontos és érdekes újdonságot találjanak a HiRISE felvételein. Többek között ez is motiválta a nagyfelbontású képek publikálását, hiszen ezáltal a tudományos közösség és a laikus képnézegetők egyaránt segíthetnek az új részletek felfedezésében. Jó barangolást a Mars felszínén!


Vízfolyások nyomai egy kráter oldalán (NASA/JPL/University of Arizona)


"A tavasz színei" a Mars déli sarkvidékén (NASA/JPL/University of Arizona)

 

Forrás: Science Daily Release 2007/06/06

Kapcsolódó oldalak:

 

Hozzászólás

hozzászólás