Életre alkalmas a Mars talaja

1571

"Rengeteg adathoz jutottunk hozzá" – mondta Michael Hecht. "Megpróbáljuk megfejteni, hogy milyenek a talaj kémiai tulajdonságai, milyen oldott anyagokat tartalmaz, mennyire savas, vagy lúgos a kémhatása. A most letöltött adatok alapján képesek leszünk megmondani, hogy a talaj milyen szempontokból lehet előnyös az élet számára."

Ez az első nedves kémiai vizsgálat, amelyet a Marson, vagy bármely bolygón végeztek – a Földön kívül. A két napig tartó elemzés közel 80%-a már elkészült. A szonda számára három másik kémiai elemző cella áll rendelkezésére a misszió későbbi vizsgálataihoz.

A kémiai laboratóriumot is tartalmazó MECA műszeregység

A minta az Antarktisz felső, szárazabb völgyeiben található talajhoz nagyon hasonló tulajdonságokat mutat. A lúgos kémhatás határozottan meglepő eredmény, az elemzés 8-9 közötti pH értékeket mutatott ki. A felszín alatti réteg ezen kívül különböző elemek nyomait is tartalmazza, amelyek részletes elemzésére még nem volt idő, de az bizonyos, hogy magnézium, nátrium és kálium is kimutatható. Olyan tápanyagokat, és vegyületeket is találtak, amelyek a jelenlegi ismeretek szerint az élethez szükségesek, ezek alapján a marsi talaj pl. zöldségek termesztésére is alkalmas lehet.

A Phoenix másik műszeregysége, a TEGA eközben 1000°C-ra hevítette a benne elhelyezett mintát. A magas hőfokon kibocsátott gázok elemzése folyamatban van, de az eljárás bonyolultsága miatt ez akár hetekig is eltarthat. Az eddigi eredményekből az már biztosan kimutatható, hogy a talaj korábban érintkezett vízzel. Azt még nem tudják biztosan, hogy az érintkezés itt a sarkvidéki régióban történt, vagy valahol máshol, és a vizsgált minta por formájában került erre a területre.

Forrás: NASA News Release, 2008.06.26.

Hozzászólás

hozzászólás