Mikroszkópos vizsgálatra készülnek a Marson

772

A vörös bolygó felszínén folytatódnak a kedd este elkezdett légköri elemzések, amelyeket a szonda felett elhaladó Mars Reconnaissance Orbiter koordinál. Ezek a megfigyelések kihasználják azt a kivételes lehetőséget, hogy a légkör egyazon részét mind alulról, mind felülről egyidejűleg vizsgálhatják.

Az újonnan kipróbált módszer – miszerint a felvett talajmintát szórással juttatják a műszerek bemeneti nyílására – pozitív eredményei után a kutatók arra az elhatározásra jutottak, hogy nemcsak a mikroszkópnál alkalmazzák ezt a metódust. A közeljövőben újra megpróbálják a TEGA 8 kemencéjének egyikét ilyen módon ellátni vizsgálandó szemcsékkel.

A június 6-án a TEGA egyik nyílására helyezett minta túl nagy méretű darabokból állt, így a fellazítást szolgáló rázó mozgás ellenére is csak minimális mennyiségű anyag jutott a műszer belsejébe. A szitáló módszert a Phoenix robotkarjáért és a mikroszkópért felelős csapatok közösen fejlesztették ki. A megoldás lényege, hogy a minta kiöntése helyett vibráló mozgást keltenek a ferdén tartott markolókanálban, ezzel szórnak ki egy kisebb mennyiségű talajt. A vibrációt a markolókanál hátulján található reszelő működtetésével érik el. A reszelő eredeti feladata, hogy a későbbiekben fúrt mélyedésekben apróbb darabokat válasszon le a jégtömbökből az elemzések számára. Az első teszt során kb. egy evőkanálnyi, finom szemcsékből álló mintát sikerült a mikroszkópot is tartalmazó egység felületére szórni.


A szitáló módszer sikeres próbája

A robotkarért felelős tudós, Ray Arvidson szerint a Phoenix leszállóhelyének környékén található rögök létrejöttéért a durva, homokszem méretű részecskék közötti helyeket kitöltő finomabb részecskék, valamint az esetlegesen ragasztóként közreműködő egyéb anyagok a felelősek. Az újabb problémák elkerülése érdekében a jövőben a mintavétel előtt a talajt a markolókanálon található pengék segítségével apróbb darabokra vágják majd.

Forrás: NASA News Release, 2008.06.10.

Hozzászólás

hozzászólás