Végre porördögöt fotózott az Opportunity marsjáró

891

Az örvénylő poroszlop július 15-én, egy rutinfelvétel készítése alatt került a marsjáró kamerájának látóterébe, éppen előtte. A képet azért rögzítette a rover, hogy egy 70 méteres út megtétele után az irányítók megtervezhessék a következő szakaszt. Az Opportunity tudományos csapatának tagja, Mark Lemmon (Texas A&M University, College Station) szerint a korábbi szisztematikus keresések ellenére ez az első poroszlop, amit a marsjárónak sikerült lefényképeznie. Ez különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy társa, a Spirit már több tucat ilyen képződményt kapott lencsevégre.

Az Opportunity marsjáró által lefényképezett első forgószél.
[NASA/JPL-Caltech/Cornell University/Texas A&M]

Az Opportunity eddigi sikertelenségének oka Lemmon magyarázata szerint az lehet, hogy a Guszev-kráter – melynek környékén a Spirit dolgozik – sokkal porosabb, mint az Opportunity munkaterülete, a bolygó másik oldalán található Meridiani Planum régiója. A Guszev-kráter környékén uralkodó körülmények miatt ott sokkal könnyebben alakulhatnak ki szélörvények, melyek aztán jóval több port ragadhatnak fel, mint az Opportunity környezetében. A bolygó körül keringő egységek ugyan már korábban is lefotózták porörvények nyomait az Opportunity körül, de sokkal kevesebbet, mint a Spirit régiójában. Valószínűleg a Meridiani Planum környékén is gyakoriak a forgószelek, csak a laza, könnyen felragadható por kisebb mennyisége miatt nem nagyon láthatók, nehezen azonosíthatók.

Érdekes, hogy a jelenség lefényképezése előtt egy nappal a szél lefújt némi port az Opportunity napelemeiről, mintegy 10 százalékkal megnövelve a kinyerhető elektromos teljesítményt. Lemmon szerint lehet, hogy csak véletlen egybeesésről van szó, de akár kapcsolat is elképzelhető a két esemény között. A sikeren felbuzdulva körülbelül három éves szünet után az Opportunity kutatói újabb szisztematikus keresést terveznek a marsjáró navigációs kamerájával a délutáni forgószelek után.

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás