Bebizonyosodott: tűzgömb robbant Magyarország fölött

3621

A hírünkben közölt információk előzetesek, amint pontosabb információk jutnak tudomásunkra, frissítjük híradásunkat!

Kérjük Olvasóinkat, hogy küldjék be saját tapasztalataikat, minél pontosabb leírásaikat. Különösen értékesek lennének a fotók és a videofelvételek. A beszámolókat az mcse@mcse.hu címen várjuk.

A Magyar Csillagászati Egyesület Leonidák levelezőlistáján közölt beszámolók és telefonos jelentések alapján valószínűsíthető, hogy egy, a Holdnál is fényesebb tűzgömb (bolida) robbant Magyarország északkeleti vidékei fölött. A jelenséggel kapcsolatban a www.mno.hu is részletes beszámolót közöl.

Az égbolt felvillanása Gebei Gergely ceglédberceli észlelő webkamerás felvételein. (Forrás: www.idokep.hu)

"A metnet.hu amatőr meteorológus észlelői közül sokan az este, 23:25-kor  igen fényes, zöld, a telihold fényével mérhető vagy annál is fényesebb bolidát láttak, Ny-ÉK irányban haladt, kis idővel a fényt követően morajló hanggal (amelyet többen mennydörgésnek véltek, főleg, hogy  előtte látták a villanást). Sokan csak a fényét látták, mivel közben TV-t néztek, de bevilágított a szobába. Enyingtől Nyíregyházáig érkeztek észlelések róla, sok budapestivel. Időjárási webkamerákon (idokep.hu) a 23:25-ös képeken sokfelé lehet látni, hogy kivilágosodik a táj (se előtte, se utána nem volt olyan fény)."
Landy-Gyebnár Mónika, Veszprém

"Mi a párommal mindketten felkaptuk a fejünket a kinti felfénylésre. Villanásszerűnek érzékeltük, vagyis nem tartott tovább 0,1 másodpercnél. Az ablak nagyjából kelet felé néz."
Székffy Tamás, Budapest

"Vasárnap este 23:25-kor egy villámlásra lettem figyelmes a nyugati tájolású szobámból. Az egész eget bevilágított a a villanás. Először azt hittem ,hogy valami zivatar van a környéken ,de mikor a felhőn keresztül láttam a teliholdat kicsit elgondolkoztam. De a villanás után apám aki a keleti tájolású szobában volt, elmesélte ,hogy (Óbudáról nézve)Mátra felé ment. az elején szépen lassan indult zölden aztán begyorsult és egy nagyot villant. Kicsit meg is ijedt mert azt hitte ,hogy nagy hangja lesz."
Szalontai Szabolcs (Óbuda)

"Tegnap éjjel én is láttam "valamit". Kint álltam a folyóson, Zugló – Fogarasi út, a ház kelet felé néző folyosóján. Az egész nem tartott tovább pár másodpercnél. Először lefelé száguldó zöld gömb látszott, nagyon rövid csóvával, ami átalakult egy tüzes gömbbé szintén nagyon rövidnek tűnő csóvával, majd kialudt. Nagyon érdekes volt. Még sosem láttam ilyet."
Friedmann Lilla, Budapest

"Csatlakozom a többi észlelőhöz, hogy február 28-án kb. 23.25-kor a fiammal  együtt én is tapasztaltam ezt a különleges fényes felvillanást. A budapesti Füredi lakótelepen lakunk, az ablakaink keleti irányba néznek, hatalmas panorámával. A fényjelenség hirtelen lépett fel, felerősödött, majd kb. 2 másodperc alatt felvillant egy erős sárgás-zöldes fényű "gömb".
Először tűzijáték-rakétának gondoltuk, de hanghatás nem csatlakozott hozzá, és a fénye is szokatlanul erős volt. A jelenség gyors lezajlása után minden visszatért a régi kerékvágásba, hiába nézelődtünk tovább az ablakban."
Svecz Gabriella és Zoltán Péter Budapest, XIV. kerület.

"A tegnap esti órákban, nagyjából a többi beszámolónak megfelelően, 23.20 környékén a Gellérthegyen lévő lakásomban, TV nézés közben lettem figyelmes a Duna felé néző ablakomon át egy rendkívül fényes, zöldes fényre, amely úgy tűnt, hogy rendkívül közel van. Azt hittem a környéken valaki tűzijátékkal szórakozik, de túl lassú volt, és túl fényes hozzá, valamint hanghatást nem tapasztaltam. Zöldes-sárga égő tárgyat láttam, melyet viszonylag hosszú, ha jól emlékszem vöröses fénycsóva követett. Az egész maximum 5 másodpercig tartott. Nagyon szép, de egyben kissé ijesztő látvány volt.
Hámori András, Budapest

"Én is épp tv-t néztem. A fejem felett lévő tetőtér ablakon keresztül lehetett érzékelni
a felvillanást, ami nagyon fényes, valóban zöldes, és csak 1-1,5 mp hosszú volt. Gyorsan felugrottam és kinéztem, hátha látni még valamit, de sajnos semmi. Az ablak K-DK irányba, Bp. felé néz, így az ablakon jelentkező fény/árnyék hatásokból megsaccolva a jelenség ÉK-K-i  irányban látszódhatott. A Hold már nem látszódott, de a Bp. feletti  ÉK-K-DK -i horizont kb. 10-15 fok magasságig még tiszta volt."
Kovács Sándor, Pilisvörösvár

"A TV-t néztem, amikor két különböző irányba néző ablakon is kivilágosodott a külső környezet. Kiszaladtam, hátha valami maradandó látványt még látok, de csak a zárt felhőzet volt kint. Az időpont nálam is 23:25 volt. Bolidára tippeltem, villámszerű volt a kifényesedés, rövid ideig tartott."
Berkó Ernő, Ludányhalászi

"Ragály környékén,3 személy is robbanásra ébredt a jelzett időpontban, egy fényjelenséget is látott. Én sajnos aludtam."
Facsar István, Ragály

"Tegnap este 23:24 kor furcsa jelenség szemtanúi lehettünk itt Felvidéken, meteor robbant fel itt Kelet-Szlovákia felett. A szemtanúk szerint a hangja villámdörgéshez hasonló volt. Kassától egészen Rimaszombatig hallották a hangját. Az egyik amatőr csillagásztársam Csabala Tamás Debrődről észlelte a jelenséget. Mivel az időjárási viszonyok kedvezőtlenek voltak a felhőkön keresztül csak a villanást lehetett látni (a hangja kb 25-30 másodpercig hallható volt) és számításai szerint olyan 25-30 km magasan robbanhatott fel (a fényessége minimum -9 magnitúdó lehetett, de lehet, hogy jóval több). Állítólag a robbanást még a Csehországi Plzenből is látták."
Szeles Péter, Janik, Szlovákia

Laikusok is tettek hasznos bejelentéseket telefonon. Budapestről (Rákosliget) Kutny Zsolt szintén tévénézés közben figyelt fel a tűzgömbre, melynek feje fényes, zöldes háromszög volt, mögötte sárgás csóvával. Először tűzijátéknak gondolta a teleholdnál jóval fényesebb jelenséget.

Zádorfalváról Balog László jelentette, hogy a faluban a robbanástól az ablakok megremegtek, az ajtók kinyíltak, a lakosok több  házból is kimentek a lakosok, a jelenséget a polgárőrök is látták.

Rozsnyóról Vasik János is látta a tűzgömböt, mely jóval fényesebb volt a teleholdnál. Vasik János, aki a szlovák rádió munkatársa, arról tájékoztatott, hogy Szlovákiában is több helyen látták a jelenséget, így pl. a tátralomnici csillagvizsgálóból. A szlovákiai meteorészlelők honlapja is tudósít a jelenségről. A szlovákiai szeizmológiai szolgálat nem észlelte a lökéshullámot. Egy szlovákiai és egy magyarországi webkamera is rögzítette a táj felvillanását.

2010.03.01. 18:04

Dusan Vaverka felvétele a csehországi Brno mellől készült, és valószínűleg a tűzgömb nyomát mutatja (a képet Lukáš Shrbený szívességéből közöljük):

2010.03.01. 18:28

"Fél 12-kor kocsival jöttem Budapestre az M7-esen. Az M0-ás felüljárójánál jártam, amikor a tűzgömb elhaladt a fejem felett. Nagyon fényes volt, hosszú csóvát húzott és amikor a város felett volt egy pillanatra kiszélesedett a csóva az elején. Nagyon gyorsan lezajlott az egész.Az index cikkének elején lévő kép  jól adja vissza, amit láttam.Azt hittem, hogy a városra esik, néztem, hogy nem látszik e valahol robbanás, de minden csendes volt."
Both József

"Mi is kb. 23:20 körül értünk haza, kimentem becsukni a kaput, majd egy nagy fényjelenségre lettem figyelmes, azt hittem hogy valahol villámlik, de ez sokkal nagyobb annál. Majd elkezdtem számolni a másodperceket hogy milyen messze is lehet, de nem volt hanghatás. Később a két testvérem és a barátnője mondták, hogy ők látták az egészet, meteornak gondolták. Akkorának látszott csak, mint egy hangya, de sárgás-narancssárgás fényével együtt akkorának tűnt, mint a Hold. Elképesztő volt.
Jávorka Bence, Fűr (szlovákul : Rúbaň)

2010.03.01. 18:53

"Én is láttam az eseményt. Éppen a Hold körül megfigyelhető halojelenséget néztük Apukámmal, amikor erős fényre lettünk figyelmesek. Teljesen tisztán láttuk az útját. Hosszan, zöld fénnyel szállt át az égen északkelet felé. A horizont felett kb. 10 fokkal vörösbe ment át a színe és elhalványult. Gyönyörű látvány volt. (Olyan szerencsés vagyok, hogy már másodszor láttam ilyet.)
Nagy Viktor, csillagászat-szakkörös tanuló"
Budapest, AKG Supernova Szakkör, Óbuda

"Én is észleltem a jelenséget Ózd közelében, gondoltam megosztom a történteket. Éppen a számítógép előtt ültem és beszélgettem ismerősökkel. A hirtelen villanásra lettem először figyelmes az égboltnak azon kevés részén, amit az ablakon látok. Ezt meg is írtam egy haveromnak: 23:25: „villámlik”. Nagyon furcsának tartottam ilyenkor, de nem néztem ki . Teltek a percek és később hallottam (még fejhallgatón keresztül is) egy nagy morajlást, ekkor kaptam egy üzenetet is: 23:30: „ó, dörög”  Az időpontokat a Messenger alapján tudom megállapítani, így valószínű 4-5 perc telhetett el a fény és a hangjelenség között. Talán érdekes lehet az időpont, de létezik ez? (A hang időpontjáról még nem olvastam, azért részleteztem) Már elmúlt éjfél, mikor a MetNet fórumát elkezdtem olvasgatni ismerősöm ajánlására. Felkeltette a dolog az érdeklődésemet, mert szinte teljesen derült volt az ég. …  Napközben olvasgattam a megjelenő híreket és többekkel beszéltem, akik észlelték a dolgot. Ugyan senki nem látta magát a csóvát, de mind a 9 ember hasonló élményekről számolt be. Legtöbben lefekvés után illetve félálomból riadtak fel. „Olyan volt, mintha elemlámpával világítottak volna be, majd később jött a nagy dörgés.” „Nagyon erős volt a morajlás, még az ablak is beremegett” – számoltak be. Mindenki egy villanásra és egy nagy dörgésre emlékszik, egyes hírekkel ellentétben, ahol többes számban említik." 
Ásztai Dávid, Járdánháza 

2010.03.01 22:05

A www.idokep.hu videója Örkényből mutatja az óriási villanás-sorozatot és a horizont felé közeledő tűzgömböt ezen a linken.

2010.03.02. 02:33

 

Még itt Mátészalkán is regisztrálta az egyik kameránk a felvillanást. Feltettem a videot ide:
http://www.indavideo.hu/video/Tuzgomb_Magyarorszag_felett_20100228_232551
Ady Krisztián

"Én Jászárokszálláson lakom, keleti fekvésű szobában feküdtem, a redőny nem volt leengedve, és én is láttam azt az erős fényt egy pillanatig 23.25-kor, ezt tegnap este nem tudtam, mi lehet, de ma reggel, mikor bekapcsoltam a televíziót,  akkor jöttem rá, hogy mi volt az a rendkívüli  jelenség tegnap este."
Tölgyesiné Csalári Zsuzsanna

"Bagi lakásom szobájának ablakából délre nyílik kilátás. Vasárnap este, miután lekapcsoltam a lámpát, s kinéztem az ablakon, meglepődve tapasztaltam egy pillanatnyi vibrálást az égen, amely meggyőződésem szerint a zenitről vagy északról "érkezett".
Hasonló jelenség volt ahhoz, amit pillanatnyi feszültség-ingadozás okoz a lámpa fényében. A magasan járó Hold előtt vékony áttetsző felhő állt. Nem gondoltam, hogy a jelenséget ennek a fátyolfelhőnek a mozgása okozta volna, de hamar napirendre tértem az észlelés felett.
A "tűzgömb" híreket olvasva, megnéztem, hogy tegnap 23 óra 20-kor mentettem az utolsó fájlt a számítógépemen. Néhány perccel ezután kapcsoltam le a lámpát. Elképzelhető tehát, hogy a vibrálás (rövid villanás) a szóban forgó jelenséghez tartozott. 
Balázs Gusztáv

„Igen, Böszörményből, sőt apám még a mennydörgésszerű robajt is hallotta, mikor kiment. Sajnos nem láttuk közvetlenül a fényforrást, csak egy, a villámlásnál picit hosszabb és sokkal fényesebb villanást az ablakon keresztül; mintha a házunk előtt fényképeztek volna.”
Török Márton

"Én az ágyamból éppen rálátok az északi oldalra néző tetőablakunkra és egy hirtelen felvillanásra kaptam oda a tekintetem. Az időpont nagyjából azonos a többiekével, sajnos nem néztem meg az órát. Egy darabig én is gondolkodtam, mert sem vihar nem volt és nem jött, sem autó nem tud a második emeletre felvilágítani, de miután a férjem elbagatelizálta "biztos UFO volt" mondatával így az esemény feledésbe merült: (Sajnálom hogy nem láthattam…."
Égető Ágnes Szabadszállás

"Én vasárnap este párommal, fiammal és egy barátunkkal tartottam épp hazafelé, amikor a fiam megtorpant, és az ég felé mutatott. Mind felnéztünk az égboltra, ami szinte teljes egészében zölden fénylett. A következő pillanatban egy fehéren izzó üstökös szerű valami vonult el (nem is túl gyorsan) észak-keleti irányba, fénycsóvát húzva maga után. Nem tűnt el, mint a hullócsillagok, látni lehetett a horizontig, majd a zöld fényár is vele tűnt el. Ezt a jelenséget mi négyen Szabadszálláson láttuk, Bács-Kiskun megyében. Tehát, nem csak északon lehetett tapasztalni. Igaz a többi beszámolóban leírt robajt nem hallottuk, de így is döbbenetes és egy életre szóló élmény volt. Ijesztő, de egyben csodálatos is!"  
Gherboudj Leila, Szabadszállás

"Üdv,
beszámolóm egy észlelésről:
47°28’3.39"É
19° 0’37.88"K
koordinátákról (Google Earth szerint)
47°28’5.15"É
19° 0’41.18"K
irányába nézve (és a Gellért hegy távolságában) bal kéz felől konvex félkör pályán, zöld színű világító gömb zuhant, mint egy világító rakéta, majd eltűnt a takaró emeletes ház mögött.
A gömb jelenség sugarának mérete tízszerese lehetett egy világító tűzijáték rakétának.
Már ha ezek a dolgok objektívek lehetnek egyáltalán…"
Simon Szilárd

"Tegnap éjjel (feb. 28-án) én is láttam egy hatalmas villanást a budapesti 6. kerületben, és nem volt utána dörrenés, sőt, úgy láttam, a háztetők közé vastag izzó fehér csíkot húzva leesett egy darab szikrázó csomó, mint egy méretes csillagszóró. Azt hittem tűzijáték volt, de nem volt hangja. Egy pillanat volt az egész. Az ablak, amelyen kinéztem, északkeletre néz (51 fok). Pozícióm: 47-30-38-É, 19-4-0-K"
Molnár Simon

"Mi a párommal autóban ültünk, és Újpesten hazafelé tartottunk!  Érdekes látvány volt, úgy nézett ki mint egy nagyobb tűzrakéta, zöldes színű volt az eleje, és egy hatalmas lángcsóvát húzott maga mögött. Olyan volt, mintha villant is volna párszor, de hangja nem volt.  Azt hittük, hogy elénk esik le, de biztos, hogy nagyon messze volt tőlünk! Sosem láttam még ilyet, egy életre megmarad az emlék."
Fuhringer Andi és párja

"Én is szemtanúja voltam február 28.-án 23:25 perc környékén a fényjelenségnek.Budapesten a XVI. kerületben lakom. Keleti fekvésű a szobám.Számítógépeztem, mikor egyszer csak egy fényes dolog haladt át az égen.Először úgy gondoltam csak tűzijáték de aztán meggyőztem magam, hogy annál sokkal fényesebb és nagyobb volt.Olyan volt, mint egy hatalmas hullócsillag.Ívesen került ki a látótérből.Fényes volt leginkább vörös fényű és csóvát húzott maga után. Rendkívül szép látvány volt. "Hosszú" másodpercekig követni lehetett az útját aztán eltűnt a házak mögött. Hangot nem hallotott. Felejthetetlen élmény volt."
Kele Orsolya

"Nem tévedek, mikor azt mondom, hogy én is észleltem a villanást! Pedig én Kaposváron élek. Én is  a fényes telihold részleteiben gyönyörködtem  egy egyszerű távcsővel, mikor pont a hátam mögül erős fényvillanásra lettem figyelmes. Ez kb, észak-keleti iránynak felel meg. A ház falán még a kis diófa ágai is árnyékot vetettek. Megfordulva egy erősen halványodó vöröses fénypontot láttam , de teljesen az ég alján. Vártam a hangot – rakétára, vagy tüzijátékra gondoltam. De csend volt. Kíváncsian vártam a híreket, hogy mi is történhetett valójában! Ezután már csak annak örülök, hogy én is részese lehettem egy ilyen ritka égi látványnak – ráadásul ilyen távolságból!"
Kovács Tamás . Kaposvár 2010.03.01

"Én is láttam előző éjjel a tűzgömböt Budapestről a 11. kerületből! Fél tizenkettő körül arra lettem figyelmes, hogy valami nagyon fényes objektum világít be a szobámba, mert a falon felragyog a fénye, és az ablakkeret árnyákot vet. Gyorsan kinéztem tehát, és körülbelül még egy tized másodpercig láttam, amint egy vakítóan fényes objektum zuhan le nagy sebességgel az északkeleti horizont fölött függőlegesen, és mintha oldalirányban is szikrákat szórt volna. Olyan vakítóan fényes volt, mintha egy éppen felrobbanó tűzijáték-rakéta csak pár száz méterre lett volna. A színét fehérnek láttam leginkább, de ebben nem vagyok biztos. Dörgést sem hallottam pedig direkt kinyitottam az ablakot. És szerencsére földrengés sem követte a felvillanást. Ennyit tudok mondani, remélem segítettem."
Papp Sándor (Tag voltam nálatok 2007-2008-ban.)

Egy csehországi animáció a hajnalban még mindig látható tűzgömbnyomról: http://ukazy.astro.cz/upload/20100301MartinPopek_Metstopa-maruska.gif

Egy budapesti webkamera képpárja nagyon szépen mutatja az égbolt felvillanását (Vénusz webkamera, Budatétény2, www.idokep.hu):

2010.03.02. 08:18

"Én is láttam a jelenséget Miskolcon. Épp a munkahelyen voltam és pont kint voltam a szabadtéren több kollégámmal. Szlovákia iránya felől 23:25-kor felfénylett az ég, zöldes-kékes színben. A fényjelenség a fél égboltot beterítette. A villámlást a nagysága miatt mint lehetőséget kizártnak tartottam, valami robbanásra vagy meteorra gyanakodtam. A fény kb. 2-3 s múlva meg szűnt utána csend volt. A hang 23:30-kor ért hozzánk egy halk morajlás képében (hasonló volt mint a távoli villámlás hangja). Gyors számolást végeztem és kb. 100km-re saccoltam a távolságot. A felhős idő miatt az objektumot és a pályáját nem láttuk."
Koszti Tamás Miskolc

2010.03.02. 11:13

"Budafokon lakom. Nem vagyok valami jó alvó, így 23:25 körül nyitottam ki a szememet és kinéztem az ablakon. Hirtelen egy hatalmas fényt pillantottam meg, mintha felrobbant volna valami a levegőben. Bár nagyothalló vagyok, de tudom, hogy ez nagyon csöndes volt! Édesanyám is észlelte, igaz, csukott szemen keresztül. Ő annyit mondott, hogy nagyon erős fény szűrődött be a szobába. Leszaladtam megnézni a kutyáimat. Úgy aludtak békésen, mintha nem történt volna semmi."
Tölgyesi Gabi, Budapest

"A II. kerületből láttuk a Rózsadomb tetejéről. Éppen az erkélyajtón néztem ki amikor láttam, hogy egy fényes tárgy belép a légkörbe. Azonnal tudtam, hogy mi az! Át is futott rajtam a hideg. Legalább 5-6 mp is lehetett látni. Csóvát húzott maga után szép színes volt a villanás is nagyon fényes volt. Tőlünk az Árpád híd irányában robban fel, hang nélkül és elég alacsonyan. Amiket hírportálokon írnak hogy 70-80 km magasan azt nyugodtan átjavíthatják 7-8 km magasra mert egy repülő nem sokkal mellette ment és az magasabban volt egészen biztosan közel volt. De életre szóló élmény volt."
Benkő Kristóf

2010.03.02. 13:45

"Böngészés közben akadtam a cikkre a vasárnap esti bolidáról, és rádöbbentem, hogy ezt láttam én is. Mezőkövesden lakom, a szobám ablaka kb. északnyugatra néz. Magát a meteort nem láttam, csak a fényre kaptam fel a fejem, ami az ablak jobb oldalán "jött be". Azt hittem, villámlás volt, esetleg tűzijáték, mert nem folyamatos fény volt, 3-4 villanásra emlékszem. Kicsit hallgatóztam utána, jön-e mennydörgés, de nem hallottam semmit, valószínűleg a messzeség miatt, mert nem vártam sokáig."
Marczis István, Mezőkövesd

"Úgy láttam, ilyen távoli észlelésről még nem számoltak be, így gondoltam írok. Budapestről tartottam hazafelé vasárnap éjjel, Magyaratád és Rácegrespuszta közt jártam amikor (az autó orra DNY felé nézett) hátulról elég fényes dolog
világította be az égboltot a felhők felett, kb. 0,5mp-re. Villámnál világosabb, és annál sárgább volt a fénye, illetve tovább is tartott. Nem tudtam mire vélni a dolgot, így nem is mondtam el senkinek, azt hittem hallucináltam. Ma találtam meg a cikket, így, sikerült megtudnom mit is láttam. Kíváncsian várom a meteor, avagy tán meteoritról a pontosabb adatokat."
Alexy János Attila

2010.03.02. 14:25

"A megfigyelés helyszíne: Budapest XI. Tétényi út 111. sz. alatti lakás. Egy élénkzöld színű izzó test egyenes vonalú pályát futott be, majd a pálya végén egy sárga színű villanást láttam, ezután megszűnt minden fényjelenség. (Teljes időtartama 1-2 másodperc volt.) Zuhanás közben kismértékben fényesedett; az átlagos fényessége a teliholdéhoz volt hasonlítható. Közvetlenül a villanás előtt a zöld fény megvilágította egy felhő tetejét. A zöld szín olyan volt, mint amilyenre a réz festi a Bunsen-égő lángját; a sárga villanás színe pedig a nátrium lángfestésére emlékeztetett. Nem láttam sem fénylő nyomvonalat, sem leszakadó-szétrepülő darabokat és hangot sem hallottam.A pálya kezdőpontja a horizont felett kb. 45 fokos magasságban volt, míg a végpontja kb. 15° magasságban. A beesési szög a horizonthoz képest legalább 80° (ha az északi irány van 0° felé). Égtájak szerint a jelenséget kelet-északkelet, illetve 2 óra irányában láttam (ha északot vesszük 12 órának). "
Tóth Balázs, Budapest

2010.03.02. 16:53

"Mint már annyi olvasójuk, én is láttam a meteoritot, illetve a gyenge villanását vasárnap este, mégpedig Szegedről! A harmadik emeleten lakok, és épp keletre néz az ablakunk, és a tévé az ablak mellett van. Kétszer is észleltem pár másodperces időközönként egy-egy nagyon halvány villanást, olyan volt mint egy távoli zivatar fénye. Pont a távolság miatt közel sem volt akkora a fényereje, mint a többi helyszínen, de a vékony fátyolfelhőzeten azért átvillant. Mivel már Bács-Kiskun megyeiek is észlelték, és az időpont is stimmelt, ezért merem megkockáztatni, hogy én is a szóban forgó esemény láttam. Igaz csak másnap tudatosult bennem, hogy mi is volt az."
Kővágó Gábor, Szeged

"Tisztán láttam a vasárnapi meteort. Biztos vagyok benne, hogy meteor volt és nagyjából azt is be tudom lőni hova esett. Negyedik emeleti ablakom pont arra néz, Budapest határáig semmi nem zavarja a kilátást, úgyhogy jól láttam a meteort. Nem is értem as találgatásokat, annyira egyértelmű, hogy az volt. Elsődleges, nem teljesen pontos Google Maps-es mérés szerint Budapest-Král’ vonalban."
zpz, Budapest

2010.03.02 22:11

"Tisztelt Sárneczky Úr,
Este láttam a Hír tv-n a nyilatkozatát, gondoltam megírom, saját élményemet is a
"jelenséggel" kapcsolatban. Kihasználva a vadászév utolsó napját és a csodás teliholdat kitartottam a lesen éjfélig, ám majdnem lezúgtam onnét ijedtemben 23:25-kor, amikor is nappali világosság támadt a csendes, enyhén felhős éjszakában. Somogy megye déli részén dél felé néző lesen!!! Képzelem mennyire megrémülhettek az ország északi részén csücsülő
vadásztársaim…
Nem tudtam mire vélni. Kicsit megnyugodtam, hogy nem hallucináltam, amikor éjfél után
a többiekkel találkozva ők is beszámoltak arról, hogy látták, ráadásul északra néztek.  Nagyon izgalmas volt. Örülök, hogy végül ma este meg tudtuk kimerítő magyarázatának köszönhetően!"
Somogyvári Erika

A tűzgömb villanását egy poznani webakemra is megörökítette, nagyjából 600 km-es távolságból! – LGYM

"Én is kb. 23:25-kor észleltem a jelenséget. Nagymező utcában lakom, a környék legmagasabb ház legfelső emeletén, úgyhogy panoráma kilátás van. Épp neteztem, mikor a szemem sarkából észrevettem,hogy valami fényes dolog zuhan lefele. Rögtön felkaptam a fejemet és láttam, ahogy egy nagyobb és egy kisebb darab (akkor csillagszerűnek észleltem, de mindenképp szögletesnek) sárgás-narancssárgás-pirosas dolog zuhan lefelé, ugyanilyen színű csóvával maga után, majd a házak felett(innen legalább is így tűnt) hirtelen eltűnt, kisebb fényhatással. Hanghatást nem észleltem. Először a Városligetből fellőtt tűzijátéknak hittem, de valahogy mégis különbözött attól formájából és jellegéből adódóan, úgyhogy hullócsillagnak könyveltem el, az tűnt a legvalószínűbbnek. Az ablakom észak-kelet felé néz, Városliget és Mogyoród felé."
Engelmann Péter, Budapest

2010.03.03. 14:25

"Feleségemmel becsukott szemmel, félálomban beszélgettünk vasárnap este Újpesten, 7. emeleti, K-felé néző lakásunkban. Előtte pont azt néztük milyen fényes a telihold, de aztán aludni akartunk, de becsukott szemmel is döbbenetesen világosat érzékeltünk, olyan világos volt, mintha egy kocsi reflektora villantott volna a lakásunkba 50 m-ről. Mire kinyitottuk szemünket – újra csak a telihold fénylett csak."
Makoldi Miklós, Fekete Anna

"Mint már annyian elmondták én is hasonló dolgot láttam,mint amiről eddig beszámoltak. Febr. 28-án éjjel 21.15h körül tévénézés közben egy villanásra kaptam fel a fejem. Mire az ablakhoz értem egy villanó fényre lettem figyelmes-akár egy hulló csillag-, csak annyiban különbözött tőle, hogy miközben a föld felé indult a fénycsóva egy óriás gömbbé formálódott, majd eltűnt a Mecsek mögött! Pár másodperc lehetett az egész, de azért volt számomra különös az egész, mert ilyen méret fénycsóvát még nem láttam! Az ablak É-NY felé néz!"
Kecskeméti Barbara, Pécs

2010.03.03. 20:00

"Zalaegerszegről is lehetett látni a fényjelenséget vasárnap este kb. 23:25 körül, szinte nappali világosság lett hirtelen, mindezt az észak-keleti fekvésű szoba ablakából, de szinte csak 1 másodpercig tartott, az ablakkal szemben feküdtem ezért sikerült látnom pont, meg is lepődtem rendesen!"
Boczföldi György

"2010. február 28-án éjjel Szolnok felől Budapest felé haladtunk autóval, már Budapesthez közeledtünk, az időpontot sajnos nem tudom, de valamikor 11 óra és éjfél között járt az idő.
A Kedvesem vezetett én pedig egyszer csak jobb oldalon, a periférikus látómezőmben észleltem valami fényjelenséget, odafordítottam a fejem, és egy függőlegesen lefelé zuhanó fényjelenséget láttam, kb. 2 mp-ig, teljesen tisztán. Az én látómezőmben úgy észleltem, hogy nem sokkal a földfelszín felett megszűnt a fény, tehát elégett. Eddigi csillagászati ismereteim, valamint hasonló jelenségekről készült fotók és felvételek alapján azt gondoltam, hogy egy meteoritot láttam, amely elégett a légkörben, mivel becsapódásra utaló fényt, vagy hangot nem észleltem, de mint utóbb megtudtam, ez a távolság miatt is lehetett."
Misota Gabriella

Egy ragályi szemtanú, ifj. Dusza László beszámolóját továbbítom. "Este 11h30′ körül kimentem a kazánházba mikor óriási villanást észleltem, szinte nappali világosság volt. Felnéztem és kb. telihold átmérőjű tűzgömböt láttam haladni DNY-ÉK irányba kb. 2-3 mp-ig láttam majd eltűnt a szomszédos ház teteje mögött. Fénye ezüstös-fehér volt fokozatosan csökkent. A kazánházból kijövet, kb. 2-3 perc múlva óriási robbanást hallottam,az ablakok is megremegtek, feleségem is kijött. A robbanáson kívül süvítés szerű hangot is hallottam. Félelmetes volt!" A trizsi Demjén Béla lakásukból látta a villanást és órával mérte a hang észlelését: 4 percet mért.
Facsar István, Ragály

"Kevéssel éjfél előtt lehetett, amikor az ágyban hanyatt fekve  olvastam. Az erkélyablakon át tőlem jobbra keleti irányban az égboltot láthattam, és a kerti fák tetejét. Tehát olvastam az éjjeli lámpa mellett, amikor  egyszer csak azt vettem észre, hogy az ablakon át kékes háttérben látom a fák tetejét. Ez kb.2-3 mp-ig tartott, majd kétszer egymást követve a fény villanásszerűen felerősödött, majd megszűnt. Mondtam is Anyának, hogy nézd már, villámlik. Ti. olyan volt  az egész, mint a "szárazvillám" amikor az égalja felől erős villódzások látszanak, de nincs íve a villámnak. Ezután jó pár, legalább 10-15 mp.  vagy még több idő mulva nem túl erős robajlás hallatszott, de ez nem az  az előbbi féle villámra jellemző "gőrdülő" hangzás volt. Inkább csak egyszerű robajlás."
Somosvári Béla, Miskolc

"A keletre néző ablak előtt van a számítógépem. A monitort néztem amikor felfigyeltem a fényességre. Székesfehérvárról úgy látszott, hogy szinte függőlegesen esik le egy égő tárgy. A mozgás tengely felső pontja kb 15-20 fokkal tért el a függőlegestől északra. Ahogy esett
lefelé egyre jobban világított, majd egy villanás (robbanás) következett, majd tovább folytatta útját, egyre kevésbé világított. A villanás magasságában vízszintesen fátyol-szerűen felhő húzódott. Ezt is bevilágította. A színe narancssárga, sárga, fehér színű volt."
Mosoni István

2010. március 3-án végre egy a bolidáról készült közvetlen videófelvétel is napvilágra került: az RTL Klub arról számolt be, hogy egy ipari kamera felvette a teljes jelenséget:

2010. március 4.

A robbanás/becsapódás lehetséges helyéről jelent meg cikk az Origo hírportálon.

2010. március 6.

Vasik János interjúja szem- és fültanúkkal meghallgatható itt.

Az Origo helyszíni beszámolója.

Az MCSE várja a további beszámolókat az mcse@mcse.hu címen.

 

Hozzászólás

hozzászólás