Névadó a Plútónál

1049

Az anyabolygónál mintegy 5000-szer halványabb új holdak 2-3-szor messzebb keringenek, mint az 1978-ban felfedezett Charon. A két kis holdnak a Nemzetközi Csillagászati Unió szakbizottsága által adományozott neve: Nix és Hydra. A görög mitológiában Nyx az éjszaka istennője volt, akinek számos gyermeke született, köztük Charon, a túlvilág révésze, aki a a Sztüx folyón át szállítja a halottak birodalmába az elhunytakat. Mivel a 3908-as sorszámú kisbolygó számára már korábban kiosztották a Nyx nevet, ezért a Plútó holdja annak egyiptomi megfelelőjét, a Nix elnevezést kapta. Hydra, a kilencfejű, mérgező vérű mitológiai szörnyeteg a Hádész bejáratánál lapul az odújában, ahol Plútó és felesége, Perszephoné lépett be a túlvilágra.

A Plútó és három holdja a HST felvételén (STScI nyomán)

Több nagyhírű kutatóintézetbõl sereglettek össze a tudósok, hogy méltó elnevezést válasszanak a kéttucatnyi nevet tartalmazó listáról. A jelen és a jövő felfedezései iránti tiszteletadás vezérelte őket, mivel a H betű az Űrtávcsőre utal, amivel számos korszakalkotó új eredményt értek el a csillagászok, köztük a holdak felfedezését. Az N. H. rövidítés pedig a rendszerhez 2015-érkezõ New Horizons űrszondát is jelképezi. Az ehhez hasonló elnevezéseknek történelmi hagyományai vannak, hiszen a bolygó két első betűje annak a Percival Lowell-nak állít emléket, akinek kezdeményezésére fogtak hozzá a titokzatos X bolygó felkutatásához. Sajnos ő már nem élhette meg a Lowell Obszervatóriumban dolgozó Clyde Tombaugh 1930-as felfedezését.

Alan Stern, a felfedezőcsoport egyik vezetője (Délnyugati Kutatóintézet, Boulder, Colorado) szerint az elkövetkezendő években még sokat fogunk hallani a Nixről és a Hydráról: tudósok hada folyamodott távcsőidőért, hogy a két kis hold pályáját és fizikai tulajdonságait tanulmányozhassa, a kilenc év múlva érkező szonda pedig részleteiben is feltérképezi majd őket.

Forrás: HST PR-2006-29

Hozzászólás

hozzászólás