Polinéz istenről nevezték el a negyedik törpebolygót

1366

A teremtés és a termékenység polinéz istene után a Makemake nevet kapta a negyedik törpebolygó, melyet eddig csak a 2005 FY9 jelöléssel illettek. (Az elnevezésnek nincs köze a "to make" igéhez. Az angol "mah-keh mah-keh" kiejtés irányadó lehet a magyar kiejtés számára is.)

A Makemake mérete a Plutoénak körülbelül kétharmada, s maximális, 16,5 magnitúdós fényessége is csak kicsit marad el azétól. Ezen paraméterekkel az egyik legnagyobb objektum a külső Naprendszerben, a Neptunuszon túli tartományban. A Makemake a Ceres, a Pluto és az Eris után a negyedik égitest, melyet a törpebolygók osztályába soroltak, s a harmadik az ún. plutoidák között, melyek a törpebolygók alosztályát alkotják. A Ceres nem tartozik ebbe az alcsoportba, mert a kisbolygók főövében kering a Nap körül. A Makemake távcsövön keresztül vörös színűnek látszik, ezért a kutatók úgy gondolják, hogy felszínét fagyott metán borítja.

Fantáziarajz a Makemake-ról.
[IAU, M. Komesser (ESA/Hubble)]

Az objektumot 2005-ben fedezte fel Mike Brown (California Institute of Technology) és csoportja. Ekkor a 2005 FY9 jelölést kapta, majd 2006-ban a Nemzetközi Csillagászati Unió kisbolygó központjában (IAU Minor Planet Center) a 136472-es számot rendelték hozzá. Egy új naprendszerbeli égitestnek a felfedezője jogosult nevet javasolni az IAU illetékes szakbizottsága felé, melynek azonban jogában áll azt felülvizsgálni, esetleg felülbírálni. Mivel a Naprendszer nagyobb objektumait mitológiai alakokról szokás elnevezni, nyilván ebben az esetben is ilyen nevet kerestek. Mike Brown szerint a dolgukat azonban megnehezítette a felszínt valószínűleg teljes egészében beborító tiszta metánjég, ugyanis nehéz ehhez a tulajdonsághoz passzoló, az európai kultúrkörhöz kapcsolódó mitológiai alakot találni. Brown így inkább a polinéz mondavilágból választott nevet: Makemake Rapa Nui (ismertebb nevén Húsvét-sziget) polinéz lakói számára a teremtés és a termékenység istene. Érdekes, hogy Brown felesége nem csak a Makemake, de az Eris és az egyelőre még csak számmal jelzett 2003 EL61 (becenevén Santa) felfedezésekor is várandós volt, amely tény nyilván motiválta Brownt a névválasztásban.

Az Eris és a 2003 EL61 mellett a Makemake felfedezése volt az, ami arra indította a Nemzetközi Csillagászati Uniót, hogy felülvizsgálja a bolygó definícióját, s ennek eredményeként létrehozza a törpebolygók osztályát, melybe azonnal át is sorolta az addig nagybolygóként jegyzett Plutot.

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás