Odaért a Holdhoz a japán űrszonda, ami egy robotszöcskét és egy transzformer robotot juttat a felszínre 2024. januárban

22908

Karácsony első napján sikeresen pályára állt a Hold körül a japán „okos” holdkutató szonda, a SLIM, ami lényegében egy robotszöcske, valamint egy felszíni transzformer (önmaga alakját átalakító) robot együttese. A tervek szerint magyar idő szerint 2024. január 19/20-ra virradó éjszaka lesz a SLIM holdraszállása.

Az új japán holdszonda útnak indítása még 2023. szeptember 7-én, magyar idő szerint 01:42-kor történt a Tanegashima Űrközpontból (Kyushu sziget), amikor a Japán Űrügynökség (Japan Aerospace Exploration Agency, röv. JAXA) egy H-IIA 202 típusú hordozórakétával két űreszközt is útnak indított: az XRISM (X-Ray Imaging and Spectroscopic Mission) röntgentávcsövet és a SLIM (Smart Lander for Inverstigating Moon) holdszondát egy felszíni leszállóegységgel, amely két kis felszíni robotjárműt visz magával.

Az alábbi videón a JAXA H-IIA 202 hordozórakéta indítása látható. A hordozóeszköz a XRISM röntgentávcsövet és a SLIM holdszondát juttatja ki a világűrbe.

H-IIA launches XRISM and SLIM – SciNews – 2023. sept. 7. – 04m25s (YouTube).

A SLIM holdszonda leszállását magyar idő szerint 2024. január 19/20-ra virradó éjszakára tervezik. A Holdig több pályamanővert kell végrehajtani, hogy égi kísérőnk közelébe kerüljön, majd ott poláris pályára álljon. A SLIM holdkörüli pályára állása karácsony első napján, 2023. december 25-én 01:51 UTC-kor sikeresen megtörtént.

A japán SLIM holdszonda több pályamanőver után hosszú idő alatt jutott el a Holdig (JAXA, CollectSpace.com, 2023.08.26.).
A JAXA SLIM holdszondája több pályamódosítás után került a Hold felszínéhez közel, ahonnan megkezdheti a felszínre való leszállást a Shioli-kráter közelében, a képen a holdkorongon bejelölt helyen. A szonda a kép jobb alsó sarka felől érkezett a Hold közelébe, és először a világoskék színnel jelölt vonalak mentén keringve, majd egyre szűkülő pályán került közelebb a Hold felszínéhez (ISAS/JAXA 2023.12.25.).
A JAXA SLIM holdszondája a Hold felszíne felett a művész elképzelése szerint (ISAS/JAXA).

A SLIM szonda első képfelvételeit, amelyeket a Hold körül keringve készített már közzé is tették. Mivel az eddigi sajtóközleményekben nem írták meg, hogy a képeken melyik holdfelszíni terület és milyen holdi alakzatok láthatók, ezért e sorok írója beazonosította a területeket. A nyomozás alapján a két felvétel átfedéssel a Hold északi poláris vidékének egy részletét mutatja, amelyeken a Barrow-, Goldschmidt-, Anaxagoras- és Epigenes-kráterek jól láthatók. Egyébként ez a terület nagyon messze van a szonda tervezett leszállóhelyétől, a Shioli-krátertől, ami a Hold délkeleti részén van. Az alábbi felvételek azért is érdekesek, mert a szonda csaknem merőleges rálátással mutatja meg ezeket, ezzel szemben a Földről csak ferdén láthatunk rá a Hold északi pólusvidékére.

A SLIM első felvételeiből két kép a Hold északi poláris vidékének egy részletét mutatja. A jobb oldali képen látható, egymással érintkező nagy kráterek balról jobbra: a 92 km átmérőjű Barrow-, a 113 km átmérőjű Goldschmidt- és a közel 52 km átmérőjű Anaxagoras-kráterek. A képek közepéhez közeli kissé csúcsos peremű kráter az 55 km átmérőjű Epigenes-kráter. A képeken a holdi északi irány lefelé van (ISAS/JAXA, SPACE.COM, 2023.12.27.).

A japán SLIM úrszonda felvételével való összehasonlítás céljából bemutatunk egy földfelszíni csillagvizsgálóban készült felvételt a Hold északi poláris vidékének arról a területéről, amelyen az az egymással érintkező három nagy kráter is látszik, amelyek a szonda felvételén is megfigyelhetők. A földi felvételt Kocsis Antal amatőrcsillagász készítette a balatonfűzfői Balaton Csillagvizsgálóban.

A Hold északi poláris vidékének egy részlete a balatonfűzfői Balaton Csillagvizsgáló 304/3048 mm-es SC-ACF távcsövével, DMK41 fekete-fehér kamerával, Astronomik ProPlanet 742 IR-pass szűrővel készült 2014. március 11-én 19:12 UT-kor. A képen a japán SLIM űrszonda felvételén is megfigyelhető, egymással érintkező nagy kráterek ferde rálátással láthatók (balról jobbra): a Barrow-, Goldschmidt- és Anaxagoras-kráterek. A holdi északi irány a képen lefelé mutat (Kocsis Antal felvétele).

A SLIM leszállóegysége a tervek szerint úgy fog leszállni a Hold felszínére, hogy fékezés közben a hajtóművei közel függőlegesen állva fordulnak a felszín felé, majd a leszállás utolsó szakaszában a leszállóegység vízszintesbe fordul, és a talpaival ilyen helyzetben éri el a felszínt. Úgy fog kinézni, mint Jumbó elefánt, az ismert mesehős.

A SLIM leszállóegysége a Hold felszínén a művész elképzelése szerint (JAXA, Sky and Telescope online, 2023.09.07.).

A SLIM leszállóegység két kis felszíni robotot is magával visz, elnevezésük Lunar Excursion Vehicle 1 (LEV-1), ami a felszínen ugrásokkal helyet változtató „szöcske” (hopper), a másik elnevezése a LEV-2, ami egy gördülő vagy sétáló, futó, alakot változtató (transzformer) robot.

A LEV-1 robotszöcskén egy nagy látószögű kamera, felszíni hőmérsékletet mérő műszer, sugárzásmérő, valamint a terep hajlásszögét (lejtőszöget) mérő műszer is van. A LEV-1 antennájával közvetlen kapcsolatban lesz a Földdel, műszerei és programja pedig a korábbi sikeres Hayabusa-2 („Sólyom”) japán kisbolygószonda tapasztalatait is figyelembe véve kerültek kidolgozásra.

A LEV-2 transzformer robot mintegy 250 gramm tömegű, nagyjából tenyérnyi robot, amely az alakját változtatva mozog, „fut”, „sétál”, illetve változtatja helyét és helyzetét a Hold felszínén. Két kis kamera is van rajta. A LEV-2 elődje a 2023. április 25-én leszállás közben a Holdba csapódott Hakuto-R Mission 1 japán holdszondán volt. Reméljük, hogy a SLIM küldetésében sikeres lesz a transzformer robot.

A japán SLIM holdszonda két kis felszíni robot járműve: a LEV-1 robotszöcske (balra) és a a LEV-2 transzformer robot (jobbra) (JAXA, Twitter 2023.08.27.).

A SLIM holdszonda a tervek szerint Hold felénk forduló oldalán levő jól ismert, feltűnő, 98 km átmérőjű Cyrillus-kráter belsejében található Shioli-kráter közelében lesz. A mintegy 270 méter átmérőjű Shioli-kráter holdrajzi koordinátái: keleti hosszúság 23,23 fok, déli szélesség 13,33 fok. A kráter a nevét Shioli Kutsuna (sz. 1992) Ausztráliában született japán színésznőről kapta, aki többek között a „Deadpool 2” című szuperhős témájú amerikai film kulcsszereplője volt (2016/17). A Shioli-kráter egy fiatal becsapódási alakzat, amelynek feltűnő fényes sugársávjai vannak. Ennek az anyagnak a tanulmányozása is fontos eredményeket adhat a SLIM programja során.

A SLIM leszállóhelyének kiválasztását a japán SELENE (Kaguya vagy
„Holdhercegnő”) szonda részletes felvételei, valamint a NASA LRO holdszonda nagy felbontású felvételei segítették.

A mintegy 270 méter átmérőjű Shioli-kráter a Cyrillus-kráter belsejében a NASA LRO LROC NAC (kis látószögű) kamerája felvételén. Az LRO a felvételt a Hold felszínétől 69,41 km magasságban készítette (NASA/GAFC/ASU LRO/LROC NAC M1378641884LE, Sky and Telescope online, 2023.09.07.).

A SLIM program fő feladata a kijelölt leszállóhely 100 méteren belüli pontosság elérése függetlenül attól, hogy a Hold melyik vidékén, milyen nehéz terepen száll le. A SLIM Hold körüli poláris pályája azt jelzi, hogy a japán holdprogram elsődleges célja a Hold déli poláris vidékének elérése leszállóegységgel, felszíni robotokkal, majd űrhajósokkal. Ennek a célnak egyik lépése most a SLIM küldetése.

Amennyiben a SLIM sikeres lesz, akkor a Szovjetunió, Egyesült Államok, Kína és India után Japán lesz az ötödik ország, amely leszállóegységet juttat a Hold felszínére. Sőt, ha a két kis felszíni robot is működik majd, akkor az első olyan ország, amely egyszerre két holdjárót is működtet ugyanazon a leszállóhelyen.

A hír a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 „Kozmikus hatások és kockázatok” projekt témaköréhez kapcsolódik.

Források:

Kapcsolódó internetes oldal:

Űrvilág (2023.09.07.)

Hozzászólás

hozzászólás