Csillagképek – virtuális kiállítás az MTA csillagászati kutatóintézetében

1126

Az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete a kiállítás megszervezésével közelebb szeretné hozni a csillagászatot a nem szakmabeli közönséghez a művészeten keresztül. A csillagképek ma már egyre kevésbé ismertek – a fényszennyezés miatt egyre kevesebben gyönyörködhetnek a sötét, csillagos égbolt látványában. Valaha a csillagok – és a csillagalakzatokból az emberi képzelet által teremtett csillagképek – a térbeli és időbeli tájékozódást segítették. Mitológiai, vallási jelentőségük miatt művészi ábrázolásban is gyakorta megjelentek. Ma már kevesen vannak, akik az égen meg tudnák keresni a csillagképeket; a legtöbben bizonyára csak néhány állatövi csillagkép és a Göncölszekér nevét ismerik. Reméljük, hogy a szép rajzok kedvet csinálnak a virtuális kiállítás látogatóinak a csillagászattal, csillagos égbolttal való további ismerkedéshez.

A kiállítás képein a csillagképek közül néhány állatokat ábrázoló látható, kétféle nézetben: grafikus által megrajzolt állatfigurák csillagtérkép háttérrel és anélkül. Az állatfigurák némelyike korábban már megjelent a Magyar Tudomány 2004. júniusi számának illusztrációjaként.
[M. Nagy Szilvia]

A rajzok az intézeti helyszíni megnyitó után (kedd kora estétől) megtekinthetők lesznek a http://www.konkoly.hu/gallery/mnagyszilvia címen.

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás