Jöjjön ki Óbudára – a Polarisba!

1059

Európai csillagok

Idén 50 éves az Európai Déli Obszervatórium, mely a világ egyik legjelentősebb kutatóhelye. Jó alkalom ez arra, hogy ne csupán az ESO tevékenységével ismerkedjünk meg, hanem általában az európai csillagászattal is. Hol tart ma Európa a csillagászatban? Mit tanulhatunk mi Európától és mit tanulhat Európa tőlünk? Milyen szerepe volt a csillagászatnak Európa gazdasági-technikai felemelkedésében? Ezekre a kérdésekre próbál meg választ adni a Polaris Csillagvizsgáló előadás-sorozata.

Előadásaink keddenként 19 órakor kezdődnek (kérjük a pontos megjelenést)! Derült idő esetén az előadás után távcsöves bemutató!

Október 9. Kopernikusz nyomában (Mizser Attila)
Október 16. Csillagászat Európa keleti végein: Moszkva, Krím (Kálmán Béla)
Október 30. A Naprendszer apró égitestei az ESO "szemeivel" (Tóth Imre)
Bővebben: Európai csillagok

A sorozaton való részvétel MCSE-tagok számára ingyenes, nem tagoknak a belépő 600 Ft (felnőttek), illetve 400 Ft (diákok, nyugdíjasok).

Beköszöntött a szakköri szezon! Az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban több szakkör között is választhatnak az érdeklődők (további információk: polaris.mcse.hu)

Gyermekszakkör

Célunk a csillagászat iránt fogékony gyermekek (8–12 éves korosztály) elméleti és gyakorlati tudásának fejlesztése. A szakköri foglalkozások minden héten szerdán délután öt órától hat óráig tartanak. Az elméleti foglalkozásokat a Polaris Csillagvizsgáló előadótermében, a gyakorlati foglalkozásokat pedig a kupolában és a csillagvizsgáló teraszán tartjuk. A gyakorlati foglalkozások nincsenek fix időponthoz kötve. Ha az ég állapota, a Hold fázisa és a levegő hőmérséklete megfelelőek, akkor megtarthatóak. A gyakorlat mélyíti el igazán az elméletben tanultakat, ezért ezeket a kinti foglalkozásokat többször is beiktathatjuk.
Szakkörvezető: Görgei Zoltán, jelentkezés: mcse@mcse.hu
Az első foglalkozás időpontja (helyszíni beiratkozással): október 10, 17 óra. Bővebben: Indul a gyermekszakkör!

Ifjúsági szakkör

A 14–19 éves korosztály számára meghirdetett foglalkozások nem csak a Polaris előadótermében zajlanak majd, hanem tanulmányi kirándulásokat is szervezünk a város és környéke csillagászati nevezetességeihez, obszervatóriumaihoz. Lehetőséget és segítséget adunk továbbá hazai és külföldi csillagászati, űrkutatási pályázatokon való induláshoz, melyeken már sok szép sikert értek el szakköröseink. A szakkörökön ezért kiemelt figyelmet fordítunk a távcsöves megfigyelések végzésére. Megismerkedünk az égbolt leglátványosabb égitestjeivel, barátságot kötünk az obszervatórium korszerű távcsöveivel és mindenki elvégezheti első csillagászati észleléseit is. Az égbolt jobb megismerése érdekében észlelőhétvégét is szervezünk, melyre a „nagyok” szakkörének tagjait invitáljuk. A szakköri foglalkozásokat csütörtökönként tartjuk 18:00–20:00 között a Polarisban.
Szakkörvezető: Horvai Ferenc, jelentkezés: mcse@mcse.hu
Az első foglalkozás időpontja (helyszíni beiratkozással): október 11. 18 óra.
Bővebben: Indul középiskolás szakkörünk!

Észlelőszakkör – mindenkinek

A kezdő távcsőtulajdonosok számára fontos ismeretek elsajátítását, az égen és az észlelési területek között történő eligazodást segíti szakkörünk.
A foglalkozások során sorra vesszük az egyes észlelési területeket (Nap, Hold, bolygók, mélyég-objektumok, változócsillagok, kettőscsillagok és a fotózás alapjai), minden észlelési területről rövid, lényegre törő előadást tartunk, a területet rendkívül jól ismerő, tapasztalt amatőr-, vagy szakcsillagászok bevonásával, majd az adott területhez kapcsolódóan gyakorlati észlelőmunkát, műhelyfoglalkozásokat végzünk, figyelembe véve az adott területhez kapcsolódó észlelési specialitásokat, valamint rajztechnikai fogásokat sajátítunk el és megismerkedünk a fotózás alapjaival és a különböző fotózási technikákkal.
A foglalkozásokat havi rendszerességgel,  szombati napokon tartjuk, legtöbbször kora délutáni kezdéssel, melyet a sötétedés beálltával követ a gyakorlati észlelőmunka.
Szakkörvezetők: Hannák Judit és Molnár Péter, jelentkezés: mcse@mcse.hu
Az első foglalkozás: október 14. Bővebben: Észlelőszakkör II.

A szakkörökön való részvétel egyedüli feltétele az MCSE-tagság. Belépés az MCSE-be (on-line felületen): Jelentkezés a Magyar Csillagászati Egyesületbe Tagjaink illetményként kapják Meteor című folyóiratunkat, illetve a Meteor csillagászati évkönyvet.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a nyilvános távcsöves bemutatók október 16-án indulnak újra!

Hozzászólás

hozzászólás