A hegytető büszkesége Tejúttal a háttérben

3622

Az Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory – ESO) chilei megfigyelőállomásai nyüzsgő tudományos központok. Ugyanakkor valóságos oázisok is ezek az Atacama-sivatag amúgy kopár és száraz vidékein. Furcsának tűnhet, hogy a csillagászok éppen ezeket a barátságtalan és távoli helyeket választottak a munkájukhoz. Azonban az Atacama-sivatag a világ legjobb csillagászati észlelőhelyei közé tartozik. Legjelentősebb vonzereje a gyakori derült ég, a fényszennyezés hiánya, továbbá az, hogy évente átlagosan kevesebb mint 20 mm csapadékával a poláris vidékek mellett ez a Föld legszárazabb régiója.

Az ESO VISTA távcsöve uralja a vidéket a Paranal-hegy egy mellékcsúcsáról. Forrás: ESO/B. Tafreshi (twanight.org).

Az ESO az 1960-as évek óta működtet csillagászati távcsöveket Chilében, a La Silla Obszervatóriumban, a Paranal Obszervatóriumban, valamint a Chajnantor-fennsíkon. Ezen a felvételen az Optikai és Infravörös Csillagászati Égboltfelmérő Távcső (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy – VISTA) magasodik büszkén a környezete fölé a Paranal Obszervatóriumban.

A VISTA az ESO zászlóshajójának, a Nagyon Nagy Távcsőnek (Very Large Telescope – VLT) otthont adó Paranal-hegy egyik mellékcsúcsán épült fel. Ez a világ legnagyobb közeli infravörös hullámhossztartományban – azaz közvetlenül az emberi szem számára észlelhető optikai tartományon túl – működő égboltfelmérő távcsöve. A világegyetem látványosságai, köztük galaxisunknak, a Tejútnak a fénykép lenyűgöző hátteréül is szolgáló sávja a jövőben is bőséges észlelnivalóval fogják ellátni a VISTA távcsövet és társait.

Forrás: ESO

Hozzászólás

hozzászólás