Mozgásban a világegyetem

6078

Az univerzumban a legkisebb elemi részecskéktől a legnagyobb galaxishalmazokig minden mozgásban van. Ezt a mozgást látványosan szemléltetik az itt bemutatotthoz hasonló fényképek. Az Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory – ESO) felvétele a chilei Atacama-sivatag 5000 méteres tengerszint feletti magasságban elterülő Chajnantor-fennsíkján készült. Ez a különlegesen száraz és elhagyatott vidék az Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), a világ legnagyobb mikrohullámú rádiótávcső-hálózatának otthona.

Mozgásban a világegyetem. Az ALMA mikrohullámú rádiótávcső-hálózat egyik egységét szállítják a rendeltetési helyére. Forrás: ESO/B. Tafreshi.

Az elmosódott tárgy egy speciális szállítójármű, ami éppen az ALMA 66 rendkívüli pontosságú antennájának egyikét mozgatja különleges gyöngédséggel a fennsík egy kijelölt pontjára. Az antennahálózat nagyobb területre kiterjedő elrendezésével a csillagászok sokkal nagyobb felbontású felvételeket tudnak készíteni, azaz a képeken több részlet lesz megkülönböztethető. A kisebb területen elhelyezett, kompaktabb antennakonfiguráció ugyanakkor a nagyobb kiterjedésű égi források megfigyeléséhez biztosít jobb érzékenységet. Ezért aztán időről időre szükségessé válik az antennák mozgatása, átrendezése.

De a megörökített pillanatban az égen is jelen van a mozgás. Fátyolfelhők leheletfinom sávjai sodródnak a ragyogó chilei égbolton Földünk hű társa, a Hold vigyázó tekintete alatt. Amint égi kísérőnk hűvös lámpásként békésen függ az égen, talán eszünkbe sem jut, hogy közben hatalmas sebességgel száguld bolygónk körül. A Holdnál is távolabb a csillagok éles fénypontjai és a galaxisok elmosódott foltjai már valóban az örökkévalóság nyugalmának megtestesítőjeként jelennek meg a szemünk előtt. Pedig valójában ők is folyamatos kölcsönhatásban vannak, mozognak, változnak. A Chajnantor-fennsík az ALMA részére biztosított rengeteg derült éjszakájával tökéletes helyszín, ahonnan bepillanthatunk ebbe az égi nyüzsgésbe.

Forrás: ESO

Hozzászólás

hozzászólás