Nemsokára 27 antennával kutathat földönkívüli technológiákat a SETI

2096

A COSMIC SETI együttműködésnek köszönhetően a SETI 2023 elejétől éjjel–nappal, a hét minden napján keresheti földönkívüli intelligencia nyomait.

A SETI Intézet posztdoktor kutatói, Dr. Sacin Varghese és Dr. Chenoa Tremblay a VLA távcsőhálózat egyik 25 méter átmérőjű antennája előtt. (SETI)

Az 1984-ben alapított SETI Intézet küldetése, hogy több tudományágat összefogva keresse az intelligens élet nyomait a Világegyetemben. A SETI Intézet és az amerikai Nemzeti Rádiócsillagászati Obszervatórium (NRAO) együttműködésében megvalósuló COSMIC SETI projekt most teljes hozzáférést fog kapni a VLA távcsőrendszer adataihoz.

Az ehhez szükséges száloptikai erősítőket és elosztókat már mind a 27 VLA-antennára telepítették, így a COSMIC teljes másolatot kaphat az antennarendszer adatfolyamáról. A következő lépés egy nagy teljesítményű GPU-ra telepítendő kód kifejlesztése, amely képes elemezni az adatokat, és megtalálni bennük a technológia nyomait, vagyis olyan jeleket, amelyek természetes módon nem jöhetnek létre, így értelmes életre utalnak.

„A VLA összes digitális jelének hozzáférhetővé tétele a COSMIC számára fontos mérföldkő, amelyhez az NRAO VLA mérnökcsapatának közreműködése kellett, mert biztosnak kell lennünk abban, hogy a COSMIC rendszerei nem lesznek káros hatással a már meglévő VLA infrastruktúrára.” – mondta Jack Hickish (COSMIC SETI). „Fantasztikus, hogy leküzdöttük a prototípus-fejlesztés, a tesztelés, a beszerzések és a telepítés kihívásait – mindezt a világjárvány és a félvezető-hiány közepette –, és alig várjuk, hogy nekiállhassunk a több terabájtnyi adat feldolgozásának, amelyhez most már hozzáférésünk van.”

A kész száloptikai berendezés. (SETI)

A VLA-val végzett SETI-kutatásoknak több előnye is van:

– A VLA mérete: a távcsőhálózat mind a 27 antennája 25 méter átmérőjű, amelyek hatalmas területen helyezkednek el.

– A VLA antennái együtt akkora érzékelőfelületet adnak, mint egyetlen, 130 méter átmérőjű antenna.

– A VLA antennáinak 8 kriogenikus hűtéssel ellátott vevője teljesen lefedi az 1 és 50 GHz közötti rádióspektrumot.

– Néhány vevő 1 GHz alatt is érzékeny, egész az 54 MHz-es frekvenciáig, amit a földi televízióadások sugárzására is használnak.

Miután működőképes lesz, a COSMIC SETI a becslések szerint nagyjából 40 millió galaktikus csillagrendszert figyelhet meg két év alatt. Nagy érzékenységével és hatalmas célpontlistájával ez lesz az északi félteke legátfogóbb SETI megfigyelőprogramja.

„Izgalmas, hogy a COSMIC képes lesz egy ilyen széleskörű technológiainyom-kutatás elvégzésére az északi féltekéről.” – mondta el Cherry Ng, a program egyik kutatója. „Csillagok millióit figyelhetjük meg olyan nagy érzékenységgel, mintha egy Arecibo-hoz hasonló adó jelét 25 parszek (81 fényév) távolságból vennénk. Ráadásul lefedjük a 230 MHz és 50 Ghz közötti frekvenciatartományt, amelynek több olyan sávja is van, ahol eddig nem kerestük földönkívüli intelligencia jeleit.”

A rendszer a tervek szerint 2023 elején lesz teljesen működőképes, és az első nagyobb megfigyelési kampányát az éppen futó VLA égboltfelméréssel együtt fogja elvégezni.

Forrás: SETI

Hozzászólás

hozzászólás