Új csillagvizsgáló Kecskeméten

1926

Az oktatást, a kutatást és az ismeretterjesztést is szolgálja az a most átadott  új csillagvizsgáló a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karán, amelyet a Komplex szervezetfejlesztés, a munkaerő-piaci és a nemzetközi alkalmazkodóképesség növelése a Kecskeméti Főiskolán (TÁMOP-4.1.1.A-/10/1/KONV-2010-0015) című uniós projekt keretében alakított ki az intézmény mintegy  23 millió forintos beruházással. A létesítmény annak az új természettudományi központnak lett – szó szerint – a „koronája”, amely tavaly készült el, szintén uniós forrásból.  

A csillagászokat képző két egyetemen van csak a felsőoktatásban hasonló léptékű csillagvizsgáló, mint amilyet most a Kecskeméti Főiskolán alakítottak ki – hangsúlyozta a csillagvizsgáló átadásán dr. Hegedüs Tibor, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat bajai csillagvizsgálójának igazgatója, a kivitelezési munkák irányítója. Figyelemreméltó, hogy a csillagvizsgáló 3,5 m-es kupolája és a Fornax 100 típusú távcsőmechanika teljes egészében magyar fejlesztés. A CCD-kamerával felszerelt főműszer 40,6 cm-es f/10-es Meade gyártmányú Schmidt−Cassegrain-teleszkóp, melyen egy 10 cm átmérőjű H-alfa naptávcső is helyet kapott központi csillagunk tanulmányozására. A technikai paraméterek adottak ahhoz, hogy más kutatóintézetekkel együttműködve komolyabb tudományos projektekben is szerepet vállalhasson Kecskemét új csillagvizsgálója.

A kisgyermekek rendkívül nyitottak, nagyon érdekes számukra a csillagok világa és a természet is – emelte ki dr. Hegedűs Gábor, a Tanítóképző Főiskolai Kar dékánja. Óvodás és kisiskolás korban kell kialakítani a természettudományok iránti fogékonyságot, s ebben meghatározó szerepük van az óvodapedagógusoknak, tanítóknak.  A nálunk végzettek ehhez is megfelelő módszertani alapokat kapnak.  
A csillagvizsgálónak kiemelt szerepe lesz a főiskolai hallgatók természettudományos szemléletformálásában.  A Kecskeméti Planetárium munkatársainak közreműködésével megismerkedhetnek a csillagászati alapfogalmakkal, és megtanulhatják a távcsövek használatát is.   

Az ország egyik legjobb csillagvizsgálóját adtuk most át – hangsúlyozta dr. E. Kovács Zoltán csillagász, a Kecskeméti Planetárium igazgatója – amelyre régóta vártunk, mert a planetárium mellé tervezett csillagvizsgáló soha nem valósult meg. Már korábban is tartottunk csillagászati kurzusokat a hallgatóknak, most azt reméljük, hogy közülük ki tudjuk nevelni azokat, akik segítenek majd az új létesítmény üzemeltetésében.

    

A főiskola csillagvizsgálója nyitott a külső érdeklődők, szervezett csoportok számára is.  A látogatók érdekes előadásokat hallhatnak a Kecskeméti Planetárium csillagászaitól és a főiskola munkatársaitól, megismerkedhetnek a távcső kezelésével és távcsöves bemutatókon vehetnek részt.  A főiskola szívesen várja az érdeklődőket az oktatási intézményekből, de előzetes egyeztetés után akár családok, baráti társaságok számára is lehetőség van a csillagászati bemutatókra.
A csillagvizsgáló kialakítása az 513 millió forint összköltségvetésű Komplex szervezetfejlesztés, a munkaerő-piaci és a nemzetközi alkalmazkodóképesség növelése a Kecskeméti Főiskolán (TÁMOP-4.1.1.A-/10/1/KONV-2010-0015) című uniós projekt keretében valósult meg.

Hozzászólás

hozzászólás