A NASA James Webb-űrtávcsöve sikeresen teljesítette az átfogó rendszertesztet

4077

A NASA James Webb-űrtávcsövének elkészültével a tesztelőcsapat megragadta a lehetőséget, hogy kulcsfontosságú szoftver- és elektronikai elemzést hajtson végre a teljes obszervatóriumon mint egységes rendszeren.

Az átfogó rendszerteszt (Comprehensive Systems Test, CST) volt az első, minden részletre kiterjedő értékelő felmérés, amelyet a teljesen összeszerelt obszervatóriumon hajtottak végre, egyike a tesztelőcsapat által a felbocsátás előtt elvégzendő végső ellenőrző tevékenységeknek. Hasonló teljesítményfelméréseket már végeztek a Webb történetében, ezek során szimulációkat és helyettesítő adatokat használtak az űreszköz azon részeinek pótlására, amelyeket még nem szereltek össze. Most, hogy az űrtávcső teljesen elkészült, szimulációkra és szimulátorokra nincsen már többé szükség, a mérnökök teljes biztonsággal fel tudják mérni mind a szoftveres, mind az elektronikai teljesítményt.

A tesztelés a legjobb módja annak, hogy a küldetés sikeres legyen

A Webb a legnagyobb és technikailag legösszetettebb tudományos célú űrtávcső, amit a NASA valaha épített. Több részből áll össze, amelyeknek kommunikálniuk kell egymással, és együtt kell működniük, hogy a küldetés sikeres legyen. A rendszerfelmérések során ellenőrzik, hogy minden egyes darab a tervek szerint hajtja végre a feladatát és kommunikál egymással.

A tesztelés fontosságát a szoftverfejlesztésben nem lehet eltúlozni. A kód egyes egységeit tesztelni kell, amikor megírják, majd újratesztelni, amikor beépítik azokat egy nagyobb szoftverrendszer részeként. A teszteket mindig újra kell futtatni, amikor kijavítanak egy hibát, vagy új részeket adnak a kódhoz, hogy ellenőrizzék, a megváltoztatott kóddal nem került-e valamilyen váratlan és nem kívánt működési mód a rendszerbe. A teszt során a személyzet 15 napon át napi 24 órában kb. 1070 szkriptet vagy utasítássorozatot hajtott végre, valamint közel 1370 műveleti lépést végzett el.

Miután összeszerelték a NASA James Webb-űrtávcsövét, átfogó tesztet végeztek rajta, amely lehetővé tette, hogy felmérjék a Webb mint egység szoftveres és elektronikai működését (NASA)

A Webb végső tesztsorozata fogja eldönteni, hogy mikor áll készen az indításra. A most elvégzett CST meghatározta az elektronikai működés alapszintjének paramétereit. A következő néhány hónapban, miután az obszervatórium átesik a kilövés rázkódását szimuláló végső akusztikus és vibrációs teszten, a csapat még egy teljes rendszerátvizsgálást végez. A mérnökök összehasonlítják az eredményeket a korábbiakkal, ezek egyezése mutatja majd, hogy az űreszköz megfelelően működik, és képes ellenállni az indítás során fellépő hatásoknak, hogy aztán úgy tegye majd a dolgát a világűrben is, ahogyan azt tervezték.

„Még sohasem tapasztaltam ekkora erőfeszítést, együttműködést és szervezetközi törekvést, hogy ilyen sokféle különböző csoport és ember ennyire szerteágazó területeken dolgozzon együtt, hogy sikeresen érjék el a közös célt” – nyilatkozta Randy Pollema, aki a Webb elektronikai integrációját és tesztjét vezeti a Northrop Grumman cégnél (Redondo Beach, Kalifornia). „Nagyon büszkék vagyunk, és megérdemelt jutalomnak érezzük, hogy az elmúlt évben a Webb elnyerte végső formáját, a legutóbbi rendszertesztek elvégzésével pedig annak tudatában tekinthetünk magabiztosan előre, hogy az összeszerelés sikeres volt.”

A nemrég elvégzett átfogó rendszerteszt igazolta, hogy a James Webb-űrtávcső elektronikája és szoftvere összhangban működik (NASA)

A folyton változó COVID-19 koronavírus-helyzet világszerte sok mindent befolyásol és hátráltat. Miután márciusban kiterjesztették a COVID-19 miatti személyes biztonsági intézkedéseket, a Northrop Grumman csapata Kaliforniában csökkentett létszámmal és beosztással folytatta a James Webb-űrtávcső összeszerelését és a steril helyiségben zajló teszteket. Május végétől azonban már szinte teljes létszámban dolgoztak. A csapat jelenleg értékeli a 2021 márciusára tervezett indítást esetleg befolyásoló új kockázati tényezőket, és július folyamán tartalék időpontot is meghatároz az indításra.

A James Webb-űrtávcső indítása után a világ legnagyobb űrteleszkópja lesz, ami Naprendszerünk számos titkát fogja megoldani, idegen csillagok távoli világába enged majd betekintést, de vizsgálja Világegyetemünk keletkezését, titokzatos struktúráit és a benne elfoglalt helyünket is. A Webb a NASA által vezetett nemzetközi program, amelyben az Európai Űrügynökség (ESA) és a Kanadai Űrügynökség a partnerei.

További információk a Webbről: www.nasa.gov/webb

Forrás: NASA

Köszönetnyilvánítás:

A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium ÚNKP-19-4 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának szakmai támogatásával készült.

Hozzászólás

hozzászólás